Quantcast
Channel: Meninger –Ølportalen
Viewing all 122 articles
Browse latest View live

Kall det for all del ikke øl!

$
0
0

Først, litt historie. Det er avdekket arkeologiske funn som tyder på alkoholholdig drikke hele 13.000 år tilbake i tid. Man er ganske sikre på at før i tiden, mange millioner av år siden, spiste man fermentert frukt for å få en rus. De fleste trosretninger har en eller annen gud eller gudinne for alkoholens drikke.
Her på berget har vi jo hatt for vane å «drikka jol» i flere generasjoner. Og vi har hatt sosiale sammenkomster kalt barnsøl og gravøl når livet starter å skumme eller når livet er flatt og dau.
Med nå er det noen med vett for alkohol som mener det burde hete barnsheisann og gravadjø, eller noe slikt.

Den løsslupne ‘lønningspilsen’ – også kalt fredagspils av de som ikke alltid må ha fått lønning den siste dagen i uken, men liker sine kollegaer nok til å ønske å tilbringe mer enn 1/3 av døgnets tid med slike – er så nådd krenkomanien og det foreslås at ‘pils’ blir byttet ut med ‘hils’. Slik at de som vil drikke pils, drikker pils uten at de ekskluderer de som allerede er med og ikke drikker pils. Og de som ikke er med, unnlater å stille fordi man bare har en bokstav feil i kallenavnet på samlingen.

For de som fortsatt lurer på hva som kommer til å skje om man kaller det «Lønningshils», «Fredagshils» eller «Frivillig samling for ansatte om de føler for å sosialisere utenfor arbeidsplassen» kan jeg fortelle deg noe som ikke burde komme som en overraskelse.
Nøyaktig de samme menneskene vil drikke, nøyaktig de samme menneskene vil frastå å drikke og nøyaktig de samme menneskene vil klage på at det er for mye fokus på alkohol på samlingen og atter noen mener derfor at man burde heller kalle det «tirsdagsmorgenyoga med hvetegressjuice og hjemmelaget granola hvor vi kjenner på hverandres følelser». Og da hadde nok enda flere følt seg ekskludert.
Så vi har ikke kommet et eneste steg videre.

Du kan påstå at det er ganske langt å dra dette, men det gjelder den andre veien også.
De som ikke vil drikke føler seg ekskludert fra en samling pga at DE føler et press på å måtte delta i drikkingen, uten at det er press på å drikke. Spesielt ikke bare pga navnet.
Selv om jeg hverken tror på eventyr eller drikker kaffe, så føler jeg meg ikke ekskludert når det bys på kirkekaffe.


Har du sagt a….
Så hva med samtalene? Intern snakk om noe i en avdeling ekskluderer alle andre, så de kan ikke snakke om jobberelaterte ting uten at alle er inkludert. Det kan ikke snakkes om jobb, barn, forhold, bolig, kropp, trening, religion, diett, sport, IT, politikk, psyke, reise, sosiale medier, økonomi, humor eller noe som helst annet, hvor noen KAN føle seg ekskludert. Man kan kanskje snakke om hva man har i glasset sitt, men man kan ikke spørre andre, da det er noen som ikke liker eller skjønner interessen for hva de har i glasset, spesielt når det ikke er alkohol. Som visstnok er de som drikker alkohol sin feil.

Og hva med disse som har misforstått konseptet med Fredagspils og Lønningspils? De som tar seg både ett og to glass vin? Eller en drink? Eller en brus? Skjønner de ikke at det er viktig å drikke pils siden det er i navnet? For navnet betyr ALT!

Av og til er det lov å tenke litt større enn bare en ubetydelig totalløsning på et minimalt problem for et ekstremt lite antall mennesker. Men da blir man trolig også borte i mengden og slutter med å få penger for å drifte foreningen.

Jeg har vært invitert på lønningspils i årevis, men stilt opp uten å MÅTTE drikke. Kanskje jeg skal hente ungen på skolen, kanskje jeg har en avtale senere på kvelden, kanskje jeg bare ikke vil drikke.
Jeg har aldri følt tvang og når sant skal sies, så har jeg drukket mer brus enn alkohol på disse tilstelningene. Sammen med mange kollegaer som ikke drikker og heller ikke hatt et behov for å forsvare eller forklare seg, og de har ikke følt seg ekskludert.
Jeg kan ha vært heldig og ha oppegående kollegaer med selvkontroll og egne ønsker, samt unner andre å ha friheten til å velge hva de vil selv de også.

For om det lugger skikkelig, kan man til og med be om en aften hvor det ikke blir drukket alkohol på jobbens sosiale ettermiddagssoiree, men at man tar seg en matbit og noe alkoholfritt i glasset til alle rundt bordet. Og de aller fleste vil nok være med på det. Og respektere det. Kanskje til og med ta det som en utfordring. At det skjer av og til. Og ikke at man hver gang skal føle at det er en selv som er problemet om man tar seg en øl på sin egen fritid med kollegaer.
For om man påtvinger noen å ha lønningshils, for at flere skal føle seg velkommen, vil de som har negative assosiasjoner til alkohol allikevel få de. Eller om man tar bort friheten til å velge drikke selv, vil andre føle seg ikke bare ekskludert, men diskriminert.

Og med det, tar jeg en avskjedspils til lønningshils!


Farvel til NEIpa

$
0
0

Det er få steder som er bedre å ta pulsen på ølscenen enn på en ølfestival.  For min del; på Bergen Ølfestival. 

Da jeg sank ned i sofaen mandagen etter BØ, sliten og lykkelig, og med et glass rødvin i hånden, slo det meg at NEIpa, pastrystout og kjelesyrnet øl med tilsetninger faktisk har vært svært populære ølstiler lenge.  Overraskende lenge.  Egentlig alt for lenge, tenkte jeg. 

Samtlige bryggerier på årets BØ hadde NEIpa, pastrystout og kettlesours på menyen (med et hederlig unntak fra Florø). 

Akkurat som i musikk, mote og interiør er ølscenen preget av trender.  Noen øltyper blir hypet opp og øldrikkerene løfter salgsspiralen oppover.  Nesten alle bryggeriene kaster seg på trenden og markedet flommer over av «siste nytt».  Det går fra å være en mindre krets ølhipstere som drikker trendølene til den store majoriteten.  Da bliren kul og trendy øl en kommersiell melkeku, og slutter å være en trendøl.  Ølhipsteren må finne seg noe nytt.   

De siste årene har NEIpa, pastry stout og kjelesyrnet øl tilsatt frukt og bær vært typiske trendøl.   

NEIpa har gått fra å være spennende, innovative, velhumlete og høyst drikkbare øl, til en generisk søt grumset suppe med tropiske innslag og alt for mye laktosesukker.  Pastrystout og all slags kjelesyrnede øl med frukt, bær, grønnsaker, laktosesukker, maltodekstrin og gudene vet hva av tilsetninger, har gått samme veien.  

Foto: Øyvind Jacobsen Røen/BØ

Og selvsagt må bryggeriene følge med i tiden.  Vil folk ha generisk NEIpa, så må det brygges generisk NEIpa.  Lønninger skal betales, investorer skal av avkastning. 

Selvsagt har det med Untappd å gjøre også.  Appen har blitt allemannseie.  Bryggeriene kan like eller hate det, men rating på Untappd kan være med på å påvirke hvordan et øl selger. 

Nykommere i ølverden følger selvsagt trendene.   

Jeg har ofte sett det på smakinger jeg holder, at en pilsdrikker kan «forstå» en søt NEIpa, fordi den ikke gir drikkemotstand, og den forstyrrer ikke bildet av hvordan øl skal smake.  Den er søt, smaker mer som frokostjuice og har alkohol.  Litt som rusbrus.  Men ligner ikke øl.  Gi den samme pilsdrikkeren en ESB eller en belgisk tripel, og vedkommende blir forvirret.  En ESB eller en tripel er jo øl, det kan alle kjenne, men det er liksom ikke riktig, det smaker ikke pils. 

Smak er jo som kjent noe som (kan) utvikles og forandres.  Det krever ihvertfall to ting; nysgjerrighet og vilje til selvutvikling. 

Skal man være skikkelig ondskapsfull kan man jo si at blant de fem smakene er søtt den første og viktigste man utvikler, fordi man selvsagt må drikke morsmelk.  Enda mer ondskapsfullt og sarkastisk kan man si at noen kommer aldri forbi morsmelk-stadiet. 

Det slo meg, der jeg satt og nippet rødvin, at nå er jeg lei. Dritlei. Lei av disse generiske søtsuppene. Lei av «milkshake sour ipa med vanilje og lyng», eller hva fan det nå er.  Jeg har gjort min plikt, tenkte jeg, jeg har smakt tusenvis av disse ølene, og det er utrolig lenge siden sist jeg gjorde det med glede og tenkte «hm, denne skal jeg jaggu kjøpe inn flere av». 

Der og da, i sofaen, med en deilig Barbera i glasset, tok jeg farvel med NEIpa. 

Men etter enda et glass ble jeg litt mer oppstemt, for jeg begynte å tenke på alle de gode ølene jeg hadde smakt på festivalen. Jeg tenkte på ESB, tysk pils, tsjekkisk pils, vienna lager, Westcoast Ipa, engelske stout’er, belgiske tripler, pale ale, barleywine, stouter og portere uten annet enn vann, malt, humle og gjær, fatlagrete øl, øl på cask.   

Alt det gode ølet som brygges av de fantastiske ølhåndverkerne.  Og jeg tenkte; det siste året, eller to, har det faktisk dukket opp pils og andre klassiske øl på omtrent samtlige norske bryggeriers produktlister. Er det kanskje en trend på gang her? Skal vi tilårskomne ølentusiaster endelig få rett? Tiden vil vise, men rødvinen gjorde meg optimistisk. 

Da vinflasken nærmet seg tom kom jeg på en episode fra slutten av festivalen; en kompis som trygt kan kalles både ølhipster og ølnerd (noe han er hjertens enig i) var en av de ivrigste smakerne på denne festivalen, som de fleste andre festivaler. Det skulle ikke forundre meg om han i løpet av de to festivaldagene fikk smakt seg gjennom samtlige øl som ble servert. 

I hvert fall de han ikke hadde sjekket inn fra før. 

Litt før vi stengte dørene for i år kom han bort til meg og forkynte gledestrålende »Du vil kanskje ikke tro det, men denne gang har jeg faktisk drukket et øl to ganger!».  Det er mer sjokkerende enn det høres ut som. Særlig når jeg vet at ølet han drakk to ganger var en Westcoast ipa fra det danske bryggeriet Åben.  Et nydelig, balansert og passe old-school øl, som jeg selv rangerte som et av festivalens beste. 

Jeg drakk det også mer enn en gang selv .

Ølportalens juleøltest 2022

$
0
0

Ølportalens sensoriske synsepanel har for syvende året på rad tittet, sniffet, smakt og bedømt noen nissesekker fulle med flytende julepakker fra våre norske bryggerier.
Med tre nissedamer og tre nissemenn, samt syvende nissefar i huset, har juryen kommet frem til 12 disipler som sitter på det øverste bordet og det er en vakker kohort av ølstiler som er med.

Vi følger selvfølgelig opp med heder, ære og poeng til alle ølene vi har smakt og synset om.

God fornøyelse og ha en riktig god juleøl!

 

Graff
St. Arnold
Quadruppel 10% 0,33l kr 94,90

Farge: Klar, mahoganyfarget med lyst beige skum
Aroma: Frisk duft, floralt, noe ingefær, dadler, banan, creme brulee, røde bær og snev av kaffe og vanilje
Smaker: Nydelig balansert. Herlige belgiske toner fra gjæren. Tørket frukt som fiken, rosiner og pakistanske dadler, stenfrukt, marsipan, banan, vanilin, røde bær, lette kryddertoner, hvetebakst, fløtekaramell, og noe ingefær. Kremete og fyldig som en creme brulee

Ølportalen 10/10

 

Haandbryggeriet
Halvor’s Jul
Stout 8% 0,44l kr 89,20

Farge: Klar, mahoganyfarget med beige, flyktig skum
Aroma: Lett søtlig av røstet malt og tørket frukt, snev av ull, røyk og ristet brød og krydderier hvor karven er mest fremtredende
Smaker: Fin sødme fra røstet malt, vanilje, kaffe, tørket aprikos, sjokolade, ristet brød, bakt paprika og et nydelig lag av akevittkrydder. Fabelaktig balansert! Varmende alkohol

Ølportalen 10/10

 

Bygland
Jolegama
Belgian strong 10% 0,33l kr 72,40

Farge: Klar, karamellfarget med lyst beige
Aroma: Herlige belgiske gjærtoner, floralt, banan, pakistanske dadler, høt, fløtekaramell og hint av dessertkaffe og sjokolade
Smaker: Litt kraftig karbonering, men fine smaker som tar deg øyeblikkelig til Belgia. Florale toner av lyng, honning, banan, ingefær, dadler, pære, fløtekaramell, høy og søt grapefrukt

Ølportalen 9,75/10

 

Kinn Bryggeri
Solsnu
Saison 7,5% 0,75l kr 113,00

Farge: Matt, gyllen med offwhite skum
Aroma: Florale gjærtoner, gress, sitrus, høy, koriander, banan, noe tropisk og hvit aprikos
Smaker: Igjen er det florale gjærtoner med en lett sørlig maltbase mot kjeks, høy, sitrus, hvit aprikos, gress, sitrus, hvetebakst og grønne urter. Litt grønnsåpe i starten, men svinner fort i nybakt brød med honning og alt det andre som kommer. Herlig sak!

Ølportalen 9,75/10

 

Monkey Brew
Supernova 2.0
Dipa 8% 0,44l kr 99,90

Farge: Tåkete, varm gul med hvitt skum
Aroma: Lette tropiske toner mot ananas og sitrus mot grapefrukt
Smaker: Fin fylde, gode smaker og lett alkoholvarme her også. Søte tropiske toner, mye appelsin og søtlig grapefrukt, honningtoner og laktose. Noe forstyrrende karbonering, men veldig godt

Ølportalen 9,5/10

 

Beer Flag
Mulm og mørke
Stout 9,5% 0,33l kr 79,70

Farge: Klar, sort med rødlig skjær
Aroma: Mye marsipan. Anton Berg trenger ikke starte med brygging da noen har tatt deres plomme i maderira og kjørt den i miksmasteren!
Smaker: Mye marsipan, men også sjokolade, kaffe, cocktailbær, karamellsaus, skumgodis og vanilje. Herlig!

Ølportalen 9,5/10

 

Nøgne Ø
Ekstra God Jul
Belgian Strong 15,5% 0,5l kr 109,90

Farge: Klar, sort med rødlig skjær og beige skum
Aroma: Mørke malttoner, lakris, karamell, tørket frukt, krydder og litt alkohol
Smaker: Solid maltbase med lakris, rosin, svisker, dadler, karamell, kakao, kald kaffe og snev av sherry. Varmende og lett vinøs i ettersmaken, man merker at den har høy alkoholprosent, men det er ikke sjenerende.

Ølportalen 9,25/10

 

Hogna
Cupid
Quad 12% 0,44l kr 119,90

Farge: Klar, colafarget med flyktig skum
Aroma: Her er det belgisk og det er en quad. Herlige toner av marsipan, mandler, sultana rosiner, pakistanske dadler, hvetebakst, pære og knekk
Smaker: Herlig! Igjen er det florale toner, fløtekaramell, tørkede frukter, mandel, marsipan, hvetebakst, vanilje og hint av rosèpepper. Litt kraftig alkoholpreg som trekker ørlite ned, men fabelaktige smaker

Ølportalen 9,25/10

 

Ringnes Bryggeri
Julebokk
Bokk 9% 0,33l kr 49,90

Farge: Klar, mahoganyfarget med flyktig skum
Aroma: Søt, varm og herlig av røstet malt, vørter, tørkede frukter, marsipan, appelsinskall, smørkaramell og julekrydder
Smaker: Mindre sødme i smaken, men fyldig og god. Kjenner mer av den røstede maltbasen med mørk sirup, kjeks, smørkaramell, tørkede frukter, marsipan, rosiner, appelsinskall og elegante toner mot julekrydder

Ølportalen 9/10

 

Amundsen Bryggeri
Sticky Little Fingers
Stout 12,5% 0,44l kr 139,90

Farge: Klar, svart med beige skum
Aroma: Herlig søtlig med marsipan, vaniljekjeks, sjokoladesaus, fløtekaramell og pistasj. Kunne luktet på denne lenge
Smaker: Masse herlig sjokolade! Overdådig med vaniljekjeks, fløtekaramell og pistasjeis, med hint av tonka, aprikos og dessertkaffe med varm fløtemelk. Flytende konfekt. Så en pastry stout, ja…

Ølportalen 9/10

 

Marlobobo
BBA Stevnsberry
Mjød 12% 0,375l kr 374,90

Farge: Klar, dyp burgunder
Aroma: Honning, kirsebær, skogsbær
Smaker: Lett syrlig, honning, kirsebær, vanilje, bourbon og solbærtoner. Dype bærtoner med sterkt anslag av honningen. Nydelig mjød og ekstra deilig at bourbonen ligger godt integrert og ikke er overdådig fremtredende

Ølportalen 9/10

 

Krecher
Mystletroll
Stout 11% 0,33l kr 79,30

Farge: Klar, sort med rødskjær
Aroma: Svak aroma men søtlig røstet malt, kaffe, ristet brød og noe krydderier
Smaker: Søte maltdrops, cola, kirsebær, sjokolade, kakaonibs, brente mandler, dessertkaffe, hasselnøtter, vanilje og mørke bær. Søt, men balansert.

Ølportalen 8,75/10

 

På de følgende plassene finner vi:

Marlobobo
Care Full
Mjød 11,5% 0,375l kr 349,90

Farge: Matt, brunrød farge
Aroma: Eple, kanel, røde bær, mørk sirup og honning
Smaker: Bakt eple, honning, karamell, vanilje, kanel og kardemomme. Fyldig og frisk

Ølportalen 8/10

 

 

Kercher
Slushcrusher
Stout 11% 0,33l kr 79,30

Farge: Klar, svart med rødlig skjær og flyktig skum
Aroma: Dessertkaffe, sjokolade, kjeks, vanilje over røslig og søt maltbase
Smaker: Røstet malt, kanel, mørk sjokolade, kaffedrops, brunt krydder, mokkabønner, vanilje, kjeks og dessertkaffe. På grensen til å være for søtlig, men holder seg innafor

Ølportalen 8/10

 

Bådin
Helgelandsbukken
Dobbelbokk 10% 0,33l kr 82,60

Farge: Uklar, lys karamellfarget med lyst brunt skum
Aroma: Søtlig av tørket frukt, spesielt rosiner. Lys sirup og en slags alkoholvarme
Smaker: Søt og god. Røstet malt, kaffekarameller, noe sjokolade, høy og florale toner som minner om noe belgisk rundt en dubbel.

Ølportalen 7,5/10

 

Rygr
Valhall
Barley Wine 12% 0,33l kr 199,70

Farge: Klar, colafarget
Aroma: Godt ristet brød, vanilje, kaffe, noe lakris, rosiner, dadler, mørk rom og hint av overmoden banan
Smaker: Dessertkaffe, mørk rom, vanilje, treverk, tørket frukt, sjokolade, noe røde bær og smørkaramell

Ølportalen 7,5/10

 

Bådin
Julestout
Stout 9,3% 0,33l kr 98,90

Farge: Klar, dyp rødbrun med flyktig skum
Aroma: Malingsnerk, treverk, bourbon, brunt sukker, marsipan og rosiner
Smaker: Her er det toner av bourbon med karamel, sjokolade, lakris, kirsebær, marsipan, brunt sukker. Melasse i ettersmaken som heller mer mot rom enn bourbon

Ølportalen 7,5/10

 

Rygr
Hokunatt
Dobbelbokk 8% 0,33l kr 92,40

Farge: Klar, dyp mahognayfarget med tett, beige skum
Aroma: Brød, stenfrukt, tørket mango og karamell
Smaker: Livlig karbonering. Lett søtlig av vørter. Brødskalk, toffee, knekk, fiken, overmoden plomme og lett bitterhet fra grapefrukt i ettersmaken

Ølportalen 7,25/10

 

Ægir
Nissebokk
Dobbelbokk 7% 0,33l kr 69,90

Farge: Klar, mahoganyfarget med beige skum
Aroma: Tynn aroma, ristet brød, soyasaus, grønne urter og høy
Smaker: Brent karamell, røstet malt, anelse lakris, kaffe, kirsebær og mørk sirup

Ølportalen 7,25/10

 

Krecher
Grotto
Ipa 8% 0,33l kr 80,60

Farge: Tåkete, solgul med hvitt skum
Aroma: Tropiske frukter, sitrus, noe ananas og yoghurt toner i bakgrunnen
Smaker: Ananas, appelsin, klementin, mango, litchi, dragefrukt med mye bitterhet fra humlen i avslutningen

Ølportalen 7,25/10

 

Færder
Myrra
Belgian strong ale 7,2% 0,33l kr 199,90 (i 3-pack med Gull og Røkelse)

Farge: Klar, mørk karamelfarget med flyktig skum
Aroma: Floralt av belgisk gjær, appelsinskall, mørk sirup og varme krydderier
Smaker: Rund og søtlig maltbase, karamell, julekrydder, bjørkesaft, knekk og appelsinskall.

Ølportalen 7,25/10

 

 

Mack Mikrobryggeri
Dubbel Dose Yule
Dubbel 7% 0,33l kr 69,90

Farge: Klar, kastansjefarget med flyktig skum
Aroma: Maltkaramell, kjeks, cocktailbær og floralt av belgisk gjær med hint mot julebrus
Smaker: Røstet malt og kjeks, svisker, toffee, koriander, banan og tørket frukt med noe belgiske gjærtoner, men relativt tynn

Ølportalen 7,25/10

 

Beer Flag
Goat headed Trinity
Stout 12,5% 0,33l kr 99,20

Farge: Klar, mørk kastanjefarget med beige skum
Aroma: Sjokolade gjennom den røstdet malten, hint mot syrlig av bær
Smaker: Røstet malt, karamell, brød, kaffe, lakris, jordbær, noe vanilje, boysenbær og tresleiv

Ølportalen 7,25/10

 

ELØ
Sinful Saint
Surøl 6% 0,33l kr 67,00

Farge: Klar, sjokkrosa med rosa skum
Aroma: Syrlig kirsebær med litt besk yoghurt og silo i bakkant
Smaker: Mye av det samme går igjen, men noe mer fruktighet i smaken

Ølportalen 7,25/10

 

Nøisom
Julestout
Stout 8,2% 0,33l kr 59,50

Farge: Uklar, sort med rødlig skjær og flyktig skum
Aroma: Røstet malt, med mye sjokolade, både melkesjokolade, kakao og mørk sjokolade her. Kald kaffe, høy og torv. Hint av fjøs
Smaker: Fin og rund, mye sjokolade igjen med kaffe, kandissukker, brune krydder og varm appelsin

Ølportalen 7 /10

 

Kinn
Tomasmesse
Stout 10,5% 0,75l kr 70,00

Farge: Tåkete, mørk karamell, med lyst beige skum
Aroma: Søtlig mot røstet malt, kjeks, kandissukker, banan, brød og bakt eple
Smaker: Fint maltpreg med noe julekrydderier, tørket frukt og sjokolade, kaffe, kjeks og kandissukker i avslutningen

Ølportalen 7/10

 

Cervisiam
Missile Toe 2022
Surøl 6% 0,33l kr 82,00

Farge: Tåkete, dyp lilla med rosa skum
Aroma: Masse kirsebær, tranebærjuice og hint av marsipan
Smaker: Mye kirsebær, men her er det også sitrus, tyttebær og tranebær. Yoghurt ligger i ettersmaken også

Ølportalen 7/10

 

Hogna
BA Vixen
Old Ale 8,3% 0,44l kr 119,90

Farge: Klar, mørk karamellfarget med flyktig skum
Aroma: Kjenner et slags fatpreg, pærelikør, søt dill, overmoden cantalopemelon og granateple (kanskje heller grenadine)
Smaker: Kroppen er litt tynn, men her er det fatpreg mot bourbon, malt, sjokolade, melon, grenadine og pærelikør

Ølportalen 7/10

 

Graff
Julejuice
Dipa 7,5% 0,33l kr 79,90

Farge: Uklar, gul med hvitt skum
Aroma: Mye gressete toner over noe sitrus og tropisk
Smaker: Ganske gressete toner, men ingen hopburn. Noe tropisk og sitrus. Kanskje ØP er litt for tidlig ute med denne smakingen (selv om det bare er noen dager før lanseringen)?

Ølportalen 7/10

 

Lofotpils
Tripel BA Series
BA Tripel 9% 0,375l kr 99,70

Farge: Uklar, gyllen gul med brunt skjær og hvitt skum
Aroma: Floralt mot druer, stenfrukt, høy, nybakt brød, treverk og noe som hinter mot sherry eller madeira
Smaker: Kremete karbonering. Fine smaker som gjentar aromaene, men blir mer fyldige. Her er det belgisk inspirert, men allikevel er det sherry eller madeira som tar førersetet

Ølportalen 7/10

 

Hogna
Vixen
Old Ale 8,3% 0,44l kr 80,00

Farge: Klar, mørk karamell med lyst beige skum
Aroma: Nybakt brød, banan, plomme, markjordbær, nellik, te, kakao, noe tobakk og lær
Smaker: Godt ristet brød, karamell, overmoden jordbær, hermetisk ananas, samt snev av kaffe og sjokolade

Ølportalen 7/10

 

Berentsens
JuleAvec
Dobbelbokk 9% 0,33l kr 67,10

Farge: Klar, mørk kastansjefarget med beige skum
Aroma: Maltkaramell, tørkede frukter, knekk, nøtter og sukat
Smaker: Lett av malt og krydderier. Knekk, svisker, dadler, hasselnøtter og sukat kommer i smakene også

Ølportalen 7/10

 

7 Fjell
Hyrdestund
Blonde 6,5% 0,33l kr 57,90

Farge: Uklar, lys gyllen med tett, hvitt skum
Aroma: Lyst malt med noe belgiske, florale toner, sitrus og nyslått gress
Smaker: Mye av det samme går igjen i smaken med banan, honningmelon, lys sirup og noe ingefær som utmerker seg

Ølportalen 7/10

 

Central Bybryggeri
Noelle
Dubbel 7,5% 0,33l kr 79,90

Farge: Klar, karamellfarget med lyst beige skum
Aroma: Lett sursøt base mot belgisk gjær. Plommer, stenfrukt og noe floralt krydder
Smaker: Starter lovende, men flater fort ut og blir noe tynn, dessverre

Ølportalen 6,75/10

 

Færder
Gull
Belgian Strong 7,2% 0,33l kr 199,90 (i 3-pack med Myrra og Røkelse)

Farge: Klar, karamellfarget med flyktig, beige skum
Aroma: Noe belgiske aromaer, noe krydder, appelsinskall og røde bær. Litt tynn
Smaker: Fruktig med fin maltbase. Blodappelsin, karamell, florale toner av gjæren med korianderfrø og snev av banan.

Ølportalen 6,75/10

 

Schous Bryggeri
Santa Schous
Stout 10% 0,33l kr 69,90

Farge: Klar, sort med rødlig skjær
Aroma: Kaffe, karamell, krydra knekk og bitter sjokolade
Smaker: Røstet malt og mye smak av søt vørter med noe stenfrukt og tørket fiken, mørk sirup, brunt sukker og brødskalk, men noe tynn

Ølportalen 6,75/10

 

Graff
Julebokk
Dobbelokk 8,8% 0,33l kr 86,90

Farge: Klar, mahoganyfarget med lyst brunt skum
Aroma: Brent karamell, kjeks, melkesjokolade, maltdrops og gammel kaffe
Smaker: Røstet malt, karamell, kakao, knekk, kaffe, brødskalk og kastanje. Litt besk ettersmak

Ølportalen 6,75/10

 

Nøgne Ø
God Jul
Belgian Strong 8,5% 0,5l kr 69,00

Farge: Klar, mahogany med beige skum
Aroma: Allehånde, nellik, julekrydder, pepper, kaffe, lett peisrøyk, malingsnerk og lær
Smaker: Litt ubalansert, mye julekrydder med nellik som stikker frem, pepper, brent karamell, kaffe latte, sitrus, mørke bær, sukat og noe peistoner

Ølportalen 6,75/10

 

7 Fjell Bryggeri
Falalalalator
Christmas Doppelbock 8% 0,33l kr 57,90

Farge: Klar, kastansjefarget med lyst beige skum
Aroma: Lette toner fra røstet malt, brød, sjokolade, sukat og hasselnøtter. Julekake!
Smaker: Rund og jovial bock. Elegante toner fra maltet, melkesjokolade, lys sirup, eple og brunt sukker, med hint av kaffe. Litt tynn i ettersmaken

Ølportalen 6,5/10

 

Monkey Brew
Jesus 2022
Double Bock 9,4% 0,44l kr 109,90

Farge: Klar, mahogany med flyktig, mørk beige skum
Aroma: Røstet malt, brød, cocktailbær, gress, mørk sirup, te og snev av kaffe
Smaker: Karamell, kaffe, bitter sjokolade, røstet malt, marsipan, cocktailbær og snev av honning.

Ølportalen 6,5/10

 

Cervisiam
Die Hard 22
Stout 10% 0,33l kr 90,00

Farge: Klar, svart med rødlig skjær og mørk beige skum
Aroma: Tonka, mørk sjokolade, kaffe, kjeks, nøtter og vanilje
Smaker: Mye av det samme går igjen i smakene, med tonka og mørk sjokolade fra det røstede maltet som mest fremtredende

Ølportalen 6,5/10

 

Kinn
Julefred
Dobbelbokk 6,5% 0,75l kr 110,00

Farge: Uklar, mørk karamellfarget med flyktig skum
Aroma: Tynn aroma, brent karamell, fuktig ull, julekrydder, noe sjokolade i avslutningen
Smaker: Tynt av røstet malt, mørk sirup, julekrydder med noe kaffe og hvetebakst. Hint mot Dumle sjokoladekaramell i ettersmaken

Ølportalen 6,5/10

 

Cervisiam
Green Grinch 2022
Stout 10% 0,33l kr 90,00

Farge: Klar, svart med mørk beige skum
Aroma: Marsipan, sjokolade, cocktailbær, pistasjeis og noe grønt som minner om tulipaner og eplekart
Smaker: Mørkt malt, dessertkaffe, sjokoladesaus, fruktgodteri, marsipan, pistasjeis, espressotoner som varer inn i ettersmaken. Grei smak, men kommer en grønnaktig smak som skurrer

Ølportalen 6,5/10

 

Oslo Brewing Co
Christmas Kveik
Ipa 7,4% 0,33l kr 65,40

Farge: Tåkete, appelsinsaftgul med hvitt skum
Aroma: Gressete og fruktige toner fra kveik her. Noe tropisk og sitrus (sitrondrops?) under, men definitivt fruktig kveik
Smaker: Mer tropiske frukter enn i aromaen, så kommer det litt gressete toner i etterkant. Passer bra med kveiken her

Ølportalen 6,5/10

 

Monkey Brew X Graff
Van de Graaf
Belgian Stout 9% 0,44l kr 99,90

Farge: Klar, mahoganyfarget med mørk beige skum
Aroma: Litt tynn aroma, maltkarameller, vanilje og noe grønt mot humlepellets
Smaker: Røstet malt, litt krydder, brent karamell, brødskalk, kaffekarameller, kandissukker og bitter sjokolade

Ølportalen 6,5/10

 

Oslo Brewing co
Voksenjulebrus
Surøl 6% 0,44l kr 59,70

Farge: Tåkete, rosa med gulskjær og lyst rosa skum
Aroma: Syrlig av sitrus, mye bringebær og rabarbra, hint av gammel vaskeklut
Smaker: Lettere på smaksløkene enn aromaen skulle tilsi. Fin syrlighet, mye bringebær og sitron

Ølportalen 6,5/10

 

Bådin
Kryziu kalnas
Baltisk porter 6,7% 0,33l kr 76,50

Farge: Klar, mahoganyfarget med flyktig skum
Aroma: Kaffe, godt ristet brød, kjeks, allehånde, litt peppermynte, honning og lette røyka toner
Smaker: Mye av det samme går igjen i smaken. Røstet malt, kaffe, godt ristet brød, karamell, bitter sjokolade, noe røyk. Litt tynn

Ølportalen 6,5/10

 

Amundsen Bryggeri
BA Sticky Little Fingers
Stout 13% 0,44l kr 149,90

Farge: Klar, svart med beige skum
Aroma: Mørk sjokolade og søt kaffe, noe kanel og hvetebakst. Lukter melkepulver og et snev av bourbon
Smaker: Fin munnfølelse, men det blir litt for søtt før det kommer et alkokick som gjør den ubalansert. Det er varmende kanel og bourbon over kaffe, lakris og mørk sjokolade. Definitivt en pastry stout, men litt for mye av det gode i denne

Ølportalen 6,5/10

 

7 Fjell Bryggeri
7 Sorter
Winter Warmer 6,5% 0,33l kr 54,90

Farge: Klar, kastanjefarget med tett, beige skum
Aroma: Mørk malt, karamell, vanilje, kaffekarameller, kakao og dadler med noe krydderier.
Smaker: Fin og rund maltbase. Røstet malt, karamell, kjeks, dadler, svisker, hint av kaffe. Trekker ned for at den er litt tynn, da vi vil ha dypere og mer fremtredende smaker fra dette ølet!

Ølportalen 6,25 /10

 

Haandbryggeriet
Julepils
Lager 5,5% 0,33l kr 73,70

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Malt, høy, sitrus og lys sirup
Smaker: Litt mer robust pilsner, men ringer ikke akkurat julen inn. Kan serveres gjennom hele året (og gjør gjerne det)

Ølportalen 6/10

 

Beer Flag
Roast Beast
Porter 6,5% 0,33l kr 89,60

Farge: Dyp, rødbrun med flyktig, beige skum
Aroma: Ikke mye aroma, Sjokolade, lakris og kaffe, samt noe smågodt med syntetiske aromaer
Smaker: Subtile smaker her og ganske tynn ut. Sjokolade, kaffe, lakris og knekk.

Ølportalen 6/10

 

Sagene
Tannhjul
Dobbelbokk 8% 0,33l kr 71,90

Farge: Klar, dyp mahoganyfarget med tett, beige skum
Aroma: Søtlig mot karamell, kamferdrops, brødskalk og julekrydder
Smaker: Røstet malt, bitter karamell, svisker, noe lakris, mørk sirup og brune krydderier som hinter mot jul

Ølportalen 6/10

 

Haandbryggeriet
Nissemor
Winter Warmer 6% 0,5l kr 80,00

Farge: klar, kastanjefarget med lyst beige skum
Aroma: Søt maltbase med knekk og snev av stallgutt
Smaker: Litt tynn med røstet malt og trolig noe røykmalt, knekk, kaffe, brød og tørkede frukter

Ølportalen 6/10

 

Nøgne Ø
A Christmas Carol
Belgian Strong 16,5% 0,5l kr 169,90

Farge: Klar, dyp brunrød med flyktig skum
Aroma: Bitter sjokolade, tørket fiken, dadler, overmodne moreller, sherry, søt sitrus og cola
Smaker: Mer var det mye sherrysmak. Mørk sjokolade, kaffedrops, mørk sirup og tam cola. Stout og alkohol ligger på tunga og i svelget, men sherryen tar veldig over det meste her

Ølportalen 6/10

 

E.C. Dahls Bryggeri
Kong Vinter
Dobbelbokk 7% 0,33l kr 65,90

Farge: Klar, lys kastanjefarget med lyst brunt skum.
Aroma: Karamell, vanilje, kjeks, godt ristet loff, brune krydder, noe honning.
Smaker: Røstet malt, karamell, eukalyptus, vanilje, noe bålrøyk, kald kaffe, tørket frukt og brød.

Ølportalen 6/10

 

Hansa
Julebrygg
Dobbelbokk 6,5% 0,33l kr 41,90

Farge: Rødbrun med flyktig skum
Aroma: Maltkaramell, karamell og gjærbakst.
Smaker: Kaffe, kakaopulver, ristet brød, malt, karamell, sitron og noe ingefær. Fine malttoner preger ølet med noe sirup, kaffe og krydder som hilser på, men ganske moderat juleøl.

Ølportalen 6/10

 

Fjordfolk
Julelager
Märzen 6,5% 0,33l kr 69,20

Farge: Lett tåkete, kastanjebrun med lyst beige skum
Aroma: Røstet malt, kjeks og høy
Smaker: Fin og rund smak fra det røstede maltet med anelse av nøtter og knekk. Lett av kjeks og lett bitter avslutning

Ølportalen 5,75/10

 

Amundsen Bryggeri
Ashes to ashes
Stout 10,5% 0,33l kr 98,90

Farge: Svart med lett, luftig skum
Aroma: Kraftig toffee, vanilje, sjokolade, mørk sirup, søt hvetebakst, hasselnøttsirup, marshmallows og pakistanske dadler over en søt og mektig maltbase
Smaker: Smaker intenst av salt toffee, sjokolade, vaniljeis og hasselnøttsirup. Burde kanskje komme med advarsel til diabetikere?

Ølportalen 5,75/10

 

Færder
Røkelse
Stout 7% 0,33l kr 199,90 (i 3-pak med Gull og Myrra)

Farge: Svart med beige skum.
Aroma: Røstet malt, bål, pepper og blåbær
Smaker: Røstet malt, kaffe, leirbål, pepper, blåbær, brownies og eplejuice. Balansert med fin sødme

Ølportalen 5,75/10

 

Fjordfolk
Juleale
Dobbelbokk 6,2% 0,33l kr 69,40

Farge: Klar, dyp kastanjefarge med lyst beige skum.
Aroma: Knekk, malt, gjærbakst, brunt krydder, rista brød og eucalyptus.
Smaker: Knekk, kaffe, brent brød, eucalyptus, valnøtter, bålrøyk og brunt krydder.

Ølportalen 5,5

 

 

Nøisom
Julebock
Dobbelbokk 7,8% 0,33l kr 59,60

Farge: Uklar, karamellfarget med flyktig, beige skum
Aroma: Malt, sjokolade, kald traktekaffe, overmodne plommer og epler, vaskeklut og høy
Smaker: Runde smaker av stenfrukt, toffeekaramell, høy, svisker, kjeks, hvetebolle, fiken og lett alkoholsting med perlende karbonering

Ølportalen 5,5/10

 

 

Berentsens
Julefnugg
Dobbelbokk 6,5% 0,33l kr 56,70

Farge: Klar, rødbrun med beige skum.
Aroma: Kaffe, malt, lett brent karamell mot krokan og nellik.
Smaker: Myk munnfølelse, mørk sirup, sjokolade, brunt krydder, kaffe, nøtter, tam cola, solbær, smørkaramell og havregryn. Grei klassiker.

Ølportalen 5,5/10

 

Mack Bryggeri
Juleøl 2022
Dobbelbokk 6,5% 0,33l kr 44,90

Farge: Lys karamell med flyktig lyst skum
Aroma: Malt, julekake, våt ull, halm, karamell, kirsebær og lakris.
Smaker: Svak søtlig med toner av malt, karamell, honning, ristet brød, kaffe og litt appelsin

Ølportalen 5,5/10

 

ELØ
Damnation
Imperial Brown Ale 7% 0,33l kr 59,90

Farge: Uklar, dyp kastansjefarget med flyktig beige skum
Aroma: Tørt gress, karamell, tørket fiken, dadler, bjørkeved, grovbrød og kaffe
Smaker: Mørk karamell, kjeks, peppernøtter, grønne toner mot basilikum og eucalyptus og røstet malt.

Ølportalen 5,5/10

 

Berentsens
Baby Stellinger
Eisbock 15,5% 0,33l kr 189,60

Farge: Klar, colafarget
Aroma: Ganske vage toner av røstet malt, vanilje, kaffe og snev av søt lakris
Smaker: Det samme gjentar seg på smaksløkene. Noe tynn på smakene også, som overrasker, da det er ganske merkbar alkoholprofil. Ubalansert

Ølportalen 5,5 /10

 

Nua/Bygland
Vintervarmt
Barley Wine 8% 0,5l kr 119,90

Farge: Klar, mørk kastanjefarget
Aroma: Malingsnerk, litt tynt av røstet malt, kaffe, pære, banan, lakris, vanilje mot bourbon
Smaker: Samme går igjen i smaken, men hermetisk pære, plommer, overmoden banan er mer fremtredende med bourbonvaniljen. Litt tynn, da den virker som den har høy alkoholprosent

Ølportalen 5,5/10

 

Oslo Brewing co
Red & Wheat Christmas
Hveteøl 5,9% 0,33l kr 59,80

Farge: Matt, dyp rosa med hvitt skum
Aroma: Hvete, bringebær, te, nyperose, sitron, samt ingefær, nellik og kardemomme
Smaker: Ingefær, nellik, sitrus, hvetebakst, marsipan og banan. Syrlig og frisk.

Ølportalen 5,5/10

 

 

Qvænbrygg
Juleøl
Old Ale 7% 0,33l kr 61,50

Farge: Lett tåkete, mørk karamellfarge med flyktig skum
Aroma: Maltdrops, lakris, markjordbær, jord og snev av salmiakk (lakris)
Smaker: Røstet malt, karamell, kjeks, lakris, kaffe, markjordbær og stenfrukt. Besk ettersmak

Ølportalen 5,25/10

 

 

Mack Bryggeri
Tradisjonell Julebokk
Dobbelbokk 9% 0,33l kr 49,80

Farge: Kobberbrun med lys beige skumtopp
Aroma: Søtlig, lett røstet malt, brød, knekk, lær, rosiner, vanilje, kaffe, tutti frutti.
Smaker: Lett søtlig med brent karamell, maltdrops, brødskalk, honning, allehånde, vanilje og hint mot rosiner.

Ølportalen 5,25/10

 

ELØ
Ryolitt
Belgian Strong 11% 0,33l kr 72,00

Farge: Uklar, dyp rødbrun med flyktig skum
Aroma: Søtlig mot såpe, skumputer, kardemomme og mørk karamell
Smaker: Litt for kraftige toner gjør den ubalansert. Trolig mye alkohol (den er boozy) som fremhever for mye forskjellige spisse toner som ikke samarbeider. Sunda-pålegg, pepper, cola, havreflarn, kunstig bringebær, kardemomme, eucalyptus og skumgodteri. Overalt og ingensteds

Ølportalen 5/10

 

Hansa
Juleøl
Dobbelbokk 6,5% 0,33l kr 43,90

Farge: Karamellfarget med flyktig hvitt skum
Aroma: Svakt søtlig av malt, karamell, honning og hveteboller.
Smaker: Knekk, karamellmalt, krydderier med nellik i spissen, appelsin, hvetebakst og snev av honning. Litt metallisk og hint av smør

Ølportalen 5/10

 

Sagene Bryggeri
Sterk jul
Dobbelbokk 6,5% 0,33l kr 61,70

Farge: Karamellfarge med flyktig, lyst skum
Aroma: Svakt karamell, noe brune krydder, malt og litt sjokolade
Smaker: Fyldig maltkaramell, brent kaffe, bitter karamell, grønne urter og litt sjokolade. Et svakt hint av grapefrukt blir liggende igjen i ettersmaken. Litt tynn og mundan

Ølportalen 5/10

 

Dahls
Juleøl
Dobbelbokk 6,0% 0,33l kr 42,90

Farge: Mørkebrun med lys beige skum
Aroma: Behagelig søtlig aroma av malt, plommer, mørke frukter og litt karamell
Smaker: Lette noter av karamell, plomme, røde epler, sjokolade, vanilje og lakris. Fin sødme i maltbasen med mørk sirup og lakris som ligger over. God juleøl med fremtredende lakris fremfor den vanlige julekrydderblandingen

Ølportalen 5/10

 

Ringnes
Juleøl sterk
Dobbelbokk 6,3% 0,33l kr 39,90

Farge: Mørk ravfarge med flyktig hvit skum
Aroma: Dyp søt maltaroma med spor av nøtter, karamell, klementiner, marsipan, tørkede frukter og røde bær.
Smaker: Lette noter av knekk, mandler, valnøtter, maltsødme, svisker, rosiner, plommer, røde epler, appelsin, klementiner og noe fersken. Røstet malt, karamell og lette toner av krydder, sjokolade, kaffe og lakris

Ølportalen 5/10

 

Lofotpils
Julebrygg
Dobbelbokk 7% 0,33l kr 55,90

Farge: Matt, rødbrun med tynt, beige skum.
Aroma: Røstet malt, karamell og snev av krydder.
Smaker: Lett bitter maltbase, noe sjokoladetoner, knekk, julekrydder og cola.

Ølportalen 4,5/10

 

 

Små Vesen
Jolereia
Stout 7,5% 0,33l kr 69,90

Farge: Klar, mørk mahogany med beige skum
Aroma: Fin sødme fra røstet malt, kald kaffe, røde bær, bolledeig, nøtter og sjokolade
Smaker: Røstet malt, brent karamell, kald kaffe, bitter sjokolade og godt ristet brød

Ølportalen 4/10

 

Grans Bryggeri
Lade Gaards Juleøl
Dobbelbokk 6,5% 0,33l kr ?

Farge: Klar, lys kastanjefarget med lyst beige skum
Aroma: Lett aroma av røstet malt, karamell, brødskalk, kakao og tørket frukt
Smaker: Enkle smaker. Spinner rundt karamell, kaffe og maltdrops med hint av julekrydder

Ølportalen 4/10

 

Borg
Fredrikstad juleøl
Dobbelbokk 6,5% 0,33l kr 41,90

Farge: Karamellfarget med lite skum
Aroma: Mild karamell, brød og noe brune krydder.
Smaker: Fruktig med hint av appelsin og fersken, litt bitter karamell, noe grønne urter, brune krydder, sjokolade og en søt fruktig ettersmak. Lettdrikkelig.

Ølportalen 4/10

 

CB
Juleøl
Dobbelbokk 6,5% 0,33l kr 41,90

Farge: Karamellfarget med flyktig, hvitt skum
Aroma: Karamell, honning, noe humle og ingefær.
Smaker: Karamell, sjokolade, svak kaffe, honning, lakris og ingefær. Søtlig, men med en smak bitterhet i ettersmaken og snev av papp

Ølportalen 4/10

 

Borg
Juleøl
Dobbelbokk 6,5% 0,33l kr 41,90

Farge: Karamellfarget med en middels hvitaktig skumtopp
Aroma: Svakt maltpreg og mye karamell.
Smaker: Lette toner av brent karamell, nellik, noe sitrus, honning og maltkaramell som gir en svak sødme. Et snev av bitterhet i ettersmaken.

Ølportalen 4/10

 

Små Vesen
Sprek Fjøsnisse
Porter 6,5% 0,33l kr 74,90

Farge: Klar, dyp gyllenbrun med beige skum
Aroma: Knekk, vått ull, fjøs, silo, gammel kaffe og brent karamell
Smaker: Smaker lite annet enn utvannet brent karamell og korn

Ølportalen 3/10

 

 

Central Bybryggeri
Fjøsnissen
Dobbelbokk 7,5% 0,33l kr 79,90

Farge: Klar, kastansjefarget med lyst beige skum
Aroma: Litt fjøs, overmoden grapefrukt, fuktig høy, bananskall, knekk og brødskalk
Smaker: Ikke godt. Brent karamell og usmaker mot fjøs fra vørteren

Ølportalen 3/10

 

 

All panten fra testen ble donert til årets tv-aksjon for Leger uten grenser.

Årets jury har bestått av: Pernille Hansen, Thomas Nygreen, Brigitte Alnæs, Jarl Alnæs, Thomas Skilnand, Siri Drageset og Lasse Lukacs

Dagens Juleøl: Nøgne Ø, Hvit Jul

$
0
0

Det er lenge til jul og vi som ønsker å drikke oss gjennom – unnskyld – teste en del forskjellige øl. Vi setter pris på at det også finnes varianter som ikke er malttunge, fulle av mørke frukter og søtere en konemor var den dagen vi giftet oss. Derfor starter jeg min del av denne runden med juleøl med et øl som er både forfriskende og har forholdsvis lav alkoholstyrke (butikk).

Bryggeriet Nøgne Ø – det kompromissløse bryggeri- burde være kjent for lesere av Ølportalen. Som mange vet har de begynt å brygge og bokse en del av sine standard butikkøl andre steder, men når det kommer på flaske kan du være trygg på at det er brygget på Rygene i Grimstad kommune.

Hvit Jul inngår i en form for serie der du også finner Rød Jul og Svart Jul.

KRYDRET HVETEØL 4,5%, 0,5 l, kr 45, – eller deromkring

Ingredienser: Vann, maltet Bygg, maltet hvete, hvete, havre, humle, nellik, pommmeran skall, belgisk gjær.

Farge: Lys strågul, luftig hvit skum.
Aroma: Frisk krydderduft, underliggende sitrus.
Smak: Krydder i en blanding som forvirrer hjernen litt. Pomerans, nellik og belgisk gjær kjemper litt om oppmerksomheten og samtidig om dette skal oppfattes som en juleøl eller noe mer sommerlig. Men når den første overraskelsen har gitt seg, fungerer blandingen overraskende godt!
Tørr avslutning, men en lett traktig bitterhet.
Passer til: Kalkun, fisk og forberedelser til jul.

For å være helt ærlig er nok dette ikke en øl for alle og det er ikke en øl med den helt store julestemningen, men det er utvilsomt en god øl en del vil like.

Testet øl er fra i fjor. Det ryktes at Nøgen Ø har satt sine fremste folk på dette brygget i år for å garantere at det blir enda bedre.

Er det starten på slutten?

$
0
0

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Telemark Bryggeri konkurs. Atna Øl avviklet. Baatbryggeriet legger ned. Inflasjon. Strømkrise. Det er rett og slett litt dystert i øl-Norge om dagen, etterhvert som 2022 nærmer seg slutten. Men for de ølentusiastene som følger bransjen utover Untappd-score, har skjønt at dette er en «long time coming».

Det er flere år siden de første diskusjonene om vekststoppen i øl-bransjen ble holdt, etter en periode der det kom nesten et nytt bryggeri i uken. Fra Svalbard i nord til Lindesnes i sør, så finnes det nå over 200 bryggerier her til lands. I flere år har det føltes ut som at enhver bygd med mer enn 500 innbyggere har sin egen festival, men når skal det slutte å vokse? Om vi skal ta en liten realitetssjekk, så sluttet det å vokse for mange år siden….

Om man ser på salgstallene fra Bryggeriforeningen, så har salget av øl økt med 26% fra 2017 til 2021. Mye drevet av pandemien de siste to årene, men med unntak av 2019 har det vært jevn økning i det totale ølsalget i Norge. Men man ser slettes ikke samme utvikling i salget av håndverksøl, som faktisk har gått ned med 4% i salg fra 2017 til 2021. Når det er sagt så var 2017 det beste året for norsk håndverksøl, da var hele 4,46% av ølsalget i Norge håndverksøl. Siden da har det bare gått nedover, det sluttet rett og slett å vokse, og det ser ikke veldig lyst ut fremover heller…

For hittil i år har det totale ølsalget gått ned med hele 7,69% så langt i 2022, der salget av håndverksøl har gått ned 3,39%. Om trenden fortsetter slik i de siste månedene, vil andelen håndverksøl utgjøre en prosentandel lignende den vi hadde i 2014. Når man i tillegg til nedgangen i salg legger til de store økningene i råvarekosten, utsettelser som følge av pandemien og en enorm strømutgift for de fleste bryggeriene her til lands, kan det fort være at dette er bare starten på slutten for mange småbryggerier. Mange lokale bryggerier er drevet på deltid eller som en meget tidskrevende hobby, og få vil holde ut når det både konsumeres mindre håndverksøl og det blir dyrere å produsere den. For meg virker dette som en varslet justering av markedet, så får vi se hvor mange som har startet på slutten av sin eksistens nå…

OBS: salgstallene fra og med 2018 er uten salget til Lervig Bryggeri, som da meldte seg ut av Bryggeriforeningen.

Om historiefortelling, myter og (be)gjær

$
0
0

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Dette har jeg alltid synes er positivt; at man har åpne og kreative diskusjoner rundt ingredienser og prosesser i øl, med mål om å brygge enda bedre øl. Som nyfrelst gjær-entusiast slo det meg at vinfolk aldri snakker om gjær.  «Er ikke det litt rart?» -tenkte jeg, «Det er jo også en fermentert drikk.»

Jeg prøvde å ta opp temaet med vinfolk, vinentusiaster og sommelierer. Stort sett ble jeg møtt med flakkende blikk, skuldertrekk og plutselig skifte av samtaletema. Vinfolk ville ikke snakke om gjær. Og etterhvert gikk det opp for meg hvorfor; fortellingen om gjær selger dårligere en fortellingen om terroir.

Alt dette dukket opp i hodet mitt da jeg leste denne omtalen av Raf Meert’s bok  «Lambic, the Untamed Brussels Beer». (Zytophile er bloggen til Martyn Cornell, en britisk ølekspert, ølhistoriker og prisbelønt forfatter av bøker og artikler om øl og ølhistorie.) Raf Meert går i sin bok i strupen på en av de mest ikoniske øltypene i Belgia; lambic.  

Lambic ble reddet fra utryddelse av noen belgiske stabeiser på 1960-70-tallet.  Sakte men sikkert bygget de opp kvaliteten og statusen til det belgisk surølet, og skapte en til dels mytisk fortelling om det, skal vi tro Cornell og Meert.

I dag blir lambic regnet som noe av det ypperste, og selges dyrt over hele verden.  Lambic-produsentene i Pajottenland er levende legender, og gjennom sin interesseorganisasjon HORAL er ølstilen definert og beskyttet.

HORAL har skapt fortellingen om det urgamle ølet i Belgia. Ølet som kun kan produseres i Pajottenland, der den unike villgjæren finnes.

Meert sier (grov forenklet) at lambic er mye yngre, brygget i Brussel, og villgjæren finnes over hele verden.  (Han stiller også spørsmålstegn ved navnet lambic, og går så langt som å antyde at belgierne lært å brygge denne øltypen av engelskmenn..)

Men HORAL har den beste fortellingen.

Av og til kan en god fortelling være bedre enn virkeligheten, og noen ganger bedre enn selve produktet.

Nøisom feirer 10-års jubileum

$
0
0

Visjonen er fortsatt å brygge skikkelig gode øl som både bryggeriet og kundene vil nyte igjen og igjen. I de senere år har Nøisom også hatt suksess med Tungtvann cocktails og Tundra tonic. Disse produktene har høy kvalitet og har blitt solide utfordrere til importerte merkevarer.

I disse dager jobber Nøisom med den største satsningen siden bryggeriet ble startet opp for ti år siden. Det store lageret har nå blitt en del av produksjonslokalene, da de har fått på plass tappeutstyr for bokser, som de vil starte produksjonen med sine mest kjente merkevarer allerede nå i desember.

De har også kjøpt et mindre bryggerioppsett for økt fleksibilitet i produksjonen inn mot HoReCa og ikke minst Vinmonopolet, og med det rigger de seg til for å treffe større kundegrupper og markeder enn tidligere.

Ølportalen ønsker plankebyens stolte bryggeri gratulerer med 10-års jubileet

Bryggeri- og drikkevareforeningen: Akutt behov for politiske avklaringer

$
0
0


Som varslet før jul hadde BROD møte med direktoratet i dag, for å diskutere og få bedre innsikt i lovtolkningen de legger til grunn for tilsynet.

Vi kan fastslå at direktoratet tolker loven betydelig strengere enn hva vi har oppfattet til nå. Direktoratets definisjon av hva som skal regnes som reklame/markedsføring er rett og slett mye videre enn hva bransjen mener.

Vi har for eksempel ment at det har vært lov å dele tekst og bilder som ikke profilerer alkoholholdig drikk, varemerker eller logo også på sosiale medier. Direktoratet ser derimot ut til å mene at tilnærmet alt en bedrift kommuniserer skal regnes som markedsføring.

Med en slik lovtolkning blir det ulovlig å poste bilder av en nyinstallert gjæringstank, en stabel maltsekker eller til og med tomme overskuddsflasker som tilbys for en rimelig penge til hjemmebryggere.

Det er etter vårt syn en så streng lovtolkning at bryggeriene i siste instans må vurdere hvor vidt det i det hele tatt gir mening å være til stede på sosiale medier. Det tror vi ikke Stortingsflertallet har ment, og derfor er det nå et akutt behov for ny politisk avklaring av hva som er Stortingets intensjon.

Dette gjør vi med saken nå:
Bransjen kan ikke leve med en slik rettspraksis som nå etableres. Vi legger derfor en ny politisk strategi for å endre lov og/eller forskrift, der vi bruker direktoratets urimelig strenge lovtolkning som basis for argumentasjonen.

Ironisk nok har tilsynsrunden kanskje gitt oss den nye argumentasjonen vi trenger for å mobilisere politisk.

Strategien vil ta utgangspunkt i den faktiske situasjonen på Stortinget:
Hva skal til for å få et politisk flertall av Ap, SP og SV til å sette i gang en lovrevisjon?
Vi vil mobilisere en bred allianse for saken, slik at flere taler samme sak.
Vi vil prøve å bruke media på en klok måte – slik at det ikke låser de politiske posisjonene, men hjelper oss til å få gjennomslag.
Det skal ikke stå på ressursbruk eller prioritering.
Vi får også gjort en faglig vurdering av om direktoratets begrensninger for eksportkommunikasjon er juridisk holdbare.

Så vil vi parallelt fortsette dialogen med tilsynet for å få presis innsikt i hvordan de faktisk mener loven skal forstås/hvordan de begrunner en del av det som er tatt opp i tilsynsrunden. Dialogen med tilsynet er nyttig for å forstå mer detaljert hvor de ulike grensene går. Vi hadde på dagens møte så pass mye å snakke om at vi faktisk ikke kom gjennom alt på listen. Presis innsikt i hvordan direktoratet tolker de ulike lovspørsmålene er viktig for oss alle enn så lenge som dagens lov og forskrift gjelder, og direktoratet tros alt er satt til å håndheve den.

Til noe av det vi rakk å ta opp av konkrete spørsmål i dag:
Når det gjelder tagging, som har vært mye omtalt i media de siste dagene, så er direktoratets innvending knyttet til tagging av sosiale medie-profiler litt mindre ille enn fryktet. Etter direktoratets forståelse er ikke bryggeriet ansvarlig for at noen tagger dem, og det er ikke ulovlig å tagge et bryggeri. Men en bedrift er selv ansvarlig for alt som kommer frem på bedriftens sosiale medier-profiler. Bryggeriet må dermed enten skru av automatisk visning av taggede innlegg/omtaler, eller aktivt «røkte ut» tagging/omtale som må anses som reklame – gjennom forhåndsgodkjenning eller moderering i etterkant. For de aller fleste vil vi tro det innebærer at de vil skru av visning av mentions/tagging.

( Direktoratet sa for øvrig at den aksjonen «øl-nerdene» nylig hadde kjørt med å tagge direktoratets Instagramkonto hadde hjulpet dem å innse hvor lett det var å skru av mentions, samt hvor kort tid det tok å rydde opp i «gamle poster»… ).

Når det gjelder eksportkommunikasjon sier direktoratet at den forståelsen som til nå har vært i bransjen ikke er riktig. De mener det må gjøres en helhetsvurdering i det enkelte tilfellet, av om kommunikasjonen er reell eksportkommunikasjon rettet mot et internasjonalt marked. Dersom det er den minste mulighet for at kommunikasjonen kan fungere som reklame i Norge så vil den være ulovlig. Direktoratet ser ut til å mene at det sikreste er å bruke geoblokking/sortering på ip-adresser for å hindre at kommunikasjonen vises i Norge. Dette spørsmålet vil vi utfordre dem nærmere på og be dem være enda tydeligere på et sett kriterier. Når vi har et skriftlig svar fra dem vil vi be juridiske eksperter vurdere om tilsynets lovtolkning står seg i møte med internasjonale konkurranseregler.

Når det gjelder tilsynsprosessen som sådan understreket direktoratet at prosessen de informerte om i brevet til det enkelte bryggeri er reell: Det er full mulighet til å uttale seg, det er legitimt å ha innvendinger mot direktoratets oppfatning. Alle innspill skal vurderes før det konkluderes, og det gis godt med tid i flere omganger til å justere eller fjerne kommunikasjon som ikke er i tråd med reglene. Endelig vedtak eller bot kommer ikke uten en grundig behandling.


Økt alkoholforbruk ved hjemmekontor

$
0
0

Forskning fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har undersøkt om hjemmekontor har en sammenheng med alkoholforbruk, basert på data samlet inn mellom 2004 og 2019, altså før koronapandemien, og etterpå. Resultatene viste at folk som jobbet hjemme to dager i uka eller mer, hadde en økt sjanse for å drikke minst sju enheter alkohol i løpet av en uke, sammenlignet med de som jobbet på kontoret. Morten Birkeland Nielsen, ledende seniorforsker innen arbeidspsykologi ved STAMI og en av forskerne bak studien, påpeker at koronasituasjonen kan ha hatt en påvirkning på folks alkoholvaner, og at noen tyr til dysfunksjonelle mestringsstrategier, som alkoholbruk, når de står i en vanskelig situasjon.

Birkeland Nielsen har fortalt at han og hans kolleger observerte en økning i alkoholforbruket mens folk satt hjemme under koronapandemien. De ble nysgjerrige på om det å jobbe hjemmefra i seg selv er en risikofaktor for økt alkoholforbruk. For å undersøke dette gjennomførte de en studie hvor deltakerne svarte på spørsmål om hvor ofte de arbeidet hjemmefra og hvor mye alkohol de drakk. 14.700 arbeidstakere deltok i studien, og av disse var det 1,9% som jobbet hjemmefra minst 15 timer i uka (to arbeidsdager). Deltakerne svarte også på hvor mange enheter de normalt drakk i løpet av en uke. En enhet var definert som en halvliter øl, et glass vin eller en drink.

Forskere har identifisert flere mulige årsaker til økt alkoholbruk når de har hjemmekontor. En av årsakene kan være at det er en lavere terskel for å ta seg et ekstra glass når man er hjemme hele dagen. En annen årsak kan være at man mister den daglige kontakten med kollegaer, noe som kan føre til at man prøver å håndtere vanskelige situasjoner på en annen måte, som for eksempel alkohol. En tredje årsak kan være at personer som allerede har et alkoholproblem søker seg mot hjemmekontor for å ha muligheten til å drikke. Dette kan være en særlig risikofaktor for denne gruppen personer.
«Det er litt viktig på presisere at vi har ikke noen indikasjon på at det å sitte på hjemmekontor gjør folk til alkoholikere eller at man får et problematisk alkoholforbruk» påpeker Birkeland Nielse til forskning.no

Jørgen Gustav Bramness er en seniorforsker ved Avdeling for rusmidler og tobakk ved Folkehelseinstituttet. Han sier at en nylig studie om relasjonen mellom hjemmekontor og alkoholkonsum er interessant, men påpeker at nivåene av alkoholkonsum som er målt i studien er relativt lave.
Han sier også at studien fant at det totale alkoholkonsumet forble det samme under pandemien, men at det var en sterkere polarisering av konsumet, med noen som drakk mindre og andre som drakk mer. Bramness påpeker også at de fleste som drikker alkohol vet at 7 enheter per uke ikke er et overdrevent alkoholinntak, og at funnene ikke skal over-tolkes.
Bramness og kolleger publiserte tidligere en studie om alkoholkonsum under pandemien som fant at de som rapporterte om å drikke mer, oftere var arbeidsledige eller jobbet hjemmefra. Han nevner også at tidligere forskning har vist at rammer og krav er viktige for å overvinne alkoholproblemer.

Bramness sier at det er individuelt når alkoholkonsumet har begynt å bli problematisk, men at det så klart er relatert til mengde.
«Nå har ikke norske myndigheter valgt å sette noen grense for hva som er rimelig bruk versus farlig bruk, slik som mange andre land har gjort» avslutter han.

Studiene finner du her:
Morten Birkeland Nielsen, Jan Olav Christensen & Stein Knardahl: «Working at home and alcohol use», Addictive Behaviors Reports, 16. september 2021/ volum 14, desember 2021.

Jørgen Bramness m.fl: «Alcohol Use during the COVID-19 Pandemic: Self-Reported Changes and Motives for Change», European Addiction Research, 2021. Sammendrag.

Stå opp for norsk håndverksøl

$
0
0

Det har vært tungt for endel bryggerier etter pandemien, da åpne grenser betyr at folk kjøper mindre lokale og norske produkter. Selv om pandemien ga en økning i nettopp kjøp av norsk håndverksøl, har dette falt igjen da utelivet åpent igjen, og ikke minst muligheten til å handle utenlands. Man velger mer utenlandske produkter, enn de nasjonale.

Når prisen på malt og humle de siste årene har eskalert med 30-40%, flasker og bokser har økt med 50%, samt strømpriser som tilsier at man drev vannverk i en ørken, så går det kraftig ut over bunnlinja til bryggeriene.

Økning på ølpriser er en mulighet til å utjevne det tapet, men med skyhøye alkoholavgifter allerede, vil det trolig ha en mer negativ effekt på det totale salget, enn det vil kompensere for de høye prisene på produksjon og råvarer. Høyere priser, lavere salg og man har kommet inn i en negativ spiral som er vanskelig å stoppe.

Når grensehandelen allerede ser ut til å overgå toppåret 2019, så er det små og mellomstore norske bedrifter som lider aller mest av det. Med regjeringens halvhjertede forsøk på å hjelpe, er det mange som må ty til permitteringer eller oppsigelser.
Kompensasjonen som nå utbetales til alle permitterte kunne gått en lang vei til å balansere et budsjett revet i filler av strømprisene.

Ærverdige Kinn og Haandbryggeriet, bryggerier som har vært med å lede veien i den norske ølrevolusjonen, ser så røde tall at de må permittere ansatte.
Røde tall finner du også de fleste andre budsjett til små og mellomstore håndverksølbedrifter.
Og med røde tall hos bryggeriene, vil du også finne røde tall hos malterier, ølutsalg, distributører, og leverandører av utstyr og råvarer.

En nasjonal bryggeridød har vært spådd hvert år siden 2016, men man har, med få unntak, overlevd og vokst i et internasjonalt konkurransetøft marked. Så begynte man å se konturene av hva som er i emming ifjor. Avviklinger av flere bryggerier, noen med godt annerkjente produkter, og tapte arbeidsplasser og mangfold.
Nå står det flere for tur og det er tungt å se at nasjonale skatter og lokale stoltheter svinner hen fordi regjering ikke evner å kompensere nok for egen grådighet tidligere.

Det er imponerende å se hvordan eiere og ansatte nå gjør mest mulig for arbeidplassen sin. De snur hver en stein, og ofrer sin tid og sine penger for å holde bryggeriene i drift. For sin kjærlighet til norsk håndverksøl. I håp om bedre tider.

Vi har sett ølfolket tromme sammen og aksjonere for norske bryggerier pga alkoholreklameforbudet, så da er det kanskje mulig å ta det enda et steg videre. Å aksjonere for norske bryggerier med å faktisk kjøpe mer lokalt, mer norskt håndverksøl. Hashtagge norsk øl med #DrikkBedreDrikkNorsk i sosiale medier og spre det gode ordet om våre drikkeskatter fordi vi har så utrolig mye godt norskt øl vi burde være enormt stolte av og holde i hevd.
Så kjøp norsk håndverksøl.

For lokal stolthet, for norsk tradisjon og kultur, men ikke minst for alle de fantastiske menneskene som tilhører håndverksølbransjen, og vis at vi virkelig er der for dem.

#DrikkBedreDrikkNorsk

En hyllest til Michael Jackson

$
0
0

«Hello, my name is Michael Jackson. No, not that Michael Jackson, but I am on a world tour. My tour is in pursuit of exceptional beer. That’s why they call me the Beer Hunter».

I begynnelsen av 1977 var Michael Jackson en lite kjent journalist i midten av trettiårene. Kanskje mest kjent for å redigere flymagasinet for det nederlandske flyselskapet KLM og han erstattet en annen journalist på en bildetung bok kalt The English pub. Ved slutten av det året ville han imidlertid bli kjent som den ledende autoriteten på øl i den engelsktalende verden, ja muligens hele verden. Forlagene Prentice-Hall og Littlehampton Books Services ga ut Michael Jacksons World Guide to Beer i henholdsvis USA og Storbritannia dette året, som var banebrytende når det gjaldt å forklare og fremsnakke øl og øldrikking.

Før World Guide to Beer var det lite tilgjengelig litteratur om øl, spesielt med tanke på bøker som ikke bare handlet om det tekniske ved å brygge. Mens vin hadde fått betydelig oppmerksomhet og forskjellige publikasjoner hadde etablert ukentlige vinkritikere siden begynnelsen av 1970-tallet, forble øl et oversett tema. Ironisk nok, så er dette fortsatt ofte tilfelle den dag idag. Bøker om vin, som Hugh Johnsons The World Atlas of Wine, hadde fått enorm popularitet, og Jackson ble inspirert av Johnsons arbeid for å lage et lignende konsept om øl, et emne han følte sterkt for.

Michael Jackson ble født i Wetherby, Yorkshire i Nord-England i 1942, og i en alder av 15 smakte han sitt første øl på Castle Hill Hotel i Huddersfield. Et år senere forlot han videregående for å satse på en karriere innen journalistikk, og jobbet for aviser, magasiner og TV. Jackson startet med å skrive et fast innslag i en lokal avis kalt «This Is Your Pub». Til tross for at han var mindreårig, besøkte han puber og skrev om intriør, de ansatte, klientellet og pubenes tilgjengelige drinkevarer. Dette i en tid da engelsk øl og puber var svært regionalisert, noe som gjorde konseptet desto mer spennende.

Men det var først i 1969, mens han var på jobbreise i Benelux-landene, han ble introdusert for belgisk øl, noe som virkelig vekket hans nysgjerrighet på øl- og bryggeverdenen. Jackson ble en ivrig elev, og sugde til seg kunnskap ved å besøke utallige bryggerier og ta grundige notater, muligens mer enn noen annen.

Jacksons omfattende forskning kulminerte i The World Guide to Beer. Til tross for det svake salget til den første utgivelsen, fant boken veien inn i hendene på nøkkelaktører innen mikrobrygging og håndverksølbevegelsen på det amerikanske markedet, akkurat i riktig øyeblikk. Jacksons bok var ikke bare en omfattende guide til mangfoldet av øl tilgjengelig, men også en utforskning av årsakene bak deres eksistens, og plasserte dem innenfor deres geografiske, historiske, religiøse og kulturelle kontekster.

I tillegg startet Jacksons bok nye diskusjoner om ølstiler, et tema som aldri før hadde blitt løftet frem på en slik måte. Hans tilnærming la vekt på ingrediensene og teknikkene som ble brukt i brygging, lik hvordan vin vanligvis diskuteres når det gjelder druesorter. Denne innovative tilnærmingen til ølanalyse bidro til å bane vei for en fornyet forståelse av ølstiler og deres unike egenskaper.

Etter utgivelsen av The World Guide to Beer, nøt Jackson en produktiv karriere og skrev om bla fremveksten av håndverksøl. i 1989 Fikk han sitt eget tv-program, The Beer Hunter, hvor han reiste rundt og besøkte bryggerier og fortlate historien deres. Han fortsatte å bidra regelmessig med artikler til The Independent, The Observer, Washington Post, All About The Beer, Playnoy og Geo frem til han gikk bort i 2007. Han startet også nettsidene The Beer Hunter og The Rare Beer Club. The World Guide to Beer sin varige suksess med sine mange nye utgaver og opplag gjennom årene, viser hvor mye den har betydd for folk i og utenfor ølbransjen. Selv idag, nesten fem tiår senere, er den originale utgaven fortsatt en ressurs for mange som er interessert i ølhistorie og -stiler. Bredden og dybden i Jacksons arbeid er imponerende, spesielt når man vurderer mangelen på informasjon tilgjengelig om emnet på den tiden da boken først kom ut.

La oss heve glasset for Michael Jackson og sende en skummende tanke til The Beer Hunter

Forsvinner trappist-ølet om få år?

$
0
0

I nesten to århundrer har munkene i Westmalle, som ligger i det nordlige Belgia, vært engasjert i ølproduksjon. De begynte å brygge i denne delen av Flandern tilbake i 1836 for å ha en alternativ drikke til melk eller vann til deres daglige brød. I dag er Westmalle et internasjonalt anerkjent merke som produserer 40 millioner flasker med tre ølvarianter årlig.

Fremtiden for trappistølproduksjon i denne tradisjonelt katolske nasjonen er imidlertid usikker, ettersom færre individer tiltrekkes av det kontemplative klosterlivet.
Disse bekymringene ble forsterket i januar da Achel-øl fra Belgia mistet sin trappiststatus etter å ha blitt kjøpt opp av en privat gründer. Selv om den nye eieren har lovet å beholde oppskriften ved like kan Achel ikke lenger omtale seg selv som et trappistbryggeri siden de nå har brutt båndene med munkene.

I følge International Trappist Association (ITA) kan øl, ost eller andre varer bære etiketten «autentisk trappistprodukt» bare hvis de er laget i et kloster under tilsyn av munker eller nonner, og der all fortjeneste går til vedlikehold av det religiøse samfunnet, den bredere trappistordenen og veldedige organisasjoner.

Fremtiden til Belgias eldste trappistbryggeri, Westmalle, er i tankene til de ansatte. Philippe Van Assche, den sekulære administrerende direktøren for bryggeriet, erkjente at det er få individer som ønsker å bli munker i dag. Han uttrykte tvil om at det vil være noen interesserte parter i løpet av de neste 10 eller 20 årene, og uttalte at det ser ut til å være et betydelig skifte eller brudd.

Van Assche begynte i Westmalle for 25 år siden da munkene overførte den daglige bryggeridriften til sekulære ansatte. Bryggeriets administrative krav, som forhandling med forhandlere og markedsføring, begynte å bli uforenlige med den disiplinerte stillheten som ble verdsatt av klosterlivsstilen.

Til tross for dette forblir munkene ansvarlige, og danner et tilsynsråd ledet av bror Benedikt, som bare går under ett navn og ikke bruker et etternavn. Sammen med fire uavhengige sekulære administratorer fører de tilsyn med bryggeriet.

Westmalle tilhører The Order of Cisterciens of the Strict Observance, også kalt trappister, som holder seg til St. Benedicts styre (Regula Sancti Benedicti) – en samling av forskrifter skrevet i 516 av Benedikt av Nursia. Westmalle ble grunnlagt i 1794 av munker som flyktet fra den franske revolusjonen. Mens antallet trappistklostre vokser i Afrika, Asia og Sør-Amerika, forverres situasjonen i Europa, med noen få unntak.

I følge Van Assche er klostre med de strengeste forskriftene og rutinene som for tiden er de mest vellykkede, mens Westmalle er bare «litt streng». Munkene her våkner klokken 03:45 for en nøye planlagt og strukturert dag med bønn, arbeid og bibelstudier, med faste fellesmåltider, daglig nattverd, oppgaver og litt fritid. De legger seg klokken 20.00.

«For noen med et kall, er det egentlig ikke vanskelig [å bli munk] – i hvert fall ikke vanskeligere, tror jeg, enn noe annet livsvalg,» sa bror Benedikt. «Men dagens samfunn byr på få utgangspunkt som kan gi opphav til et klosterkall. Det religiøse livet anses ikke lenger som viktig og blir sett på som mystisk, med en negativ klang. Å bli med i et klosterfellesskap har blitt et stort skritt i så måte, men i seg selv er det en mye rikere, mer meningsfull og fascinerende livsform enn man kunne mistenke.» fortalte han The Observer i et sjeldent intervju.

For øyeblikket har Belgia bare fem trappistbryggerier igjen; Westmalle, Chimay, Orval, Rochefort og Westvleteren. Disse, sammen med La Trappe, Zundert, Stift Engelszell, Mont des Cats, Cardeña, Mount St. Bernard og Tre Fontane, regnes som «noen av de beste i verden», ifølge Luc De Raedemaeker, direktør for Brussels Beer Challenge – en internasjonal bryggekonkurranse. De Raedemaeker ser på Westmalle Dubbel som et av de beste ølene på grunn av sin kombinasjon av sødme, livlig kullsyre og varig bitterhet fra humle.

Trappistølbetegnelsen er basert på bryggeriets filosofi fremfor smak. «Et trappistøl kan være hva som helst. Et trappistbryggeri kan lage en pilsner, en IPA, en trippel, et hvitøl eller hva du liker,» forklarte De Raedemaeker, selv om han bemerker at tradisjonelle belgiske trappistøl typisk var dubbel, tripel, eller blonde.

Påskedrikke til eggemaling

$
0
0

Noen tilbringer påskeferien på hytta, noen hjemme, noen i en europeisk storby eller på en varm og solfylt strand. De siste kategoriene trenger ikke lese videre, det er dere i de to første vi henvender oss til.

For hvilket øl skal handles inn og eventuelt pakkes i bilen som skal frakte det til hytta? Det er det store og vanskelige spørsmålet mange stiller seg.

Frykt ikke, vi har klar en veiledning til deg for alkoholfritt, påskeøl og til og med en påskemjød!

Med på kjøpet får du også noen tips om hva slags mat som kan passe til.

 

Bådin
Påskepils
Pils   5,2%   0,33l   kr 51,10

Farge: Uklar, gyllen med offwhite skum
Aroma: Lyst malt, hint av sitrus, noe floralt og lett bitterhet mot appelsinmarmelade
Smaker: ‘Crisp’ og god pilsner. Fint maltpreg som underliggende base, florale toner som leker mellom gress, blomster, barnål og grapefrukt. God pils fra Bodø-bryggeriet!
Her er pilsen når du kommer inn fra kulden og ønsker en liten forfriskende hvil i stolen før du drar igang med fyring i ovnen, brettspill og middagen. Eller bare når du trenger en lett maltklem og et ørlite humlekyss.

Lasse

 

Hogna Brygg
Antagonist 3.03 V.2.0
Triple IPA   10%   0,44l   kr 99,80

Farge: Appelsingul, uklar, flott hvitt skumhode.
Aroma: Aroma av påske-appelsin!
Smaker: Smak av påske-appelsin!

Dette er moderne IPA slik det kan og skal gjøres. Massiv aroma og smak fra Citra og Mosaic. Når disse humlesortene får rett behandling er det en helt uslåelig kombinasjon, og her har de fått nettopp det.
Stor og fyldig. Lett bitterhet. Masse fruktsødme uten å bli generisk. Myk og deilig i munnen. Servert rett fra kjøleskapet eller snøfonnen merker man forsvinnende lite til de 10 prosentene.
Perfekt solveggøl. Perfekt påskeappelsinsolveggøl.

Rolv

 

Nøgne Ø
God Påske

Strong Ale   9%   0,5l kr 69,00

Farge: Disig, dyp oransjegul med hvitt skum
Aroma: Lyst malt, sitrus, noe fuktig korn, florale toner mot rosebusker og urtehage, hint av barnåler, pepper og korianderfrø
Smaker: Fin fylde og fruktige toner fra en litt grovere maltprofil. Sitrus hvor appelsin, pomelo og noe mandarin ledere over i appelsinmarmelade og grapefrukt (søtlig og bitter). Det er hint av fuktig korn mot ferske brød og kjeks her også som minner om råøl. Lett karbonering som løfter frem et lett urterpreg, pepper, korianderfrø og ikke minst nåletrær.

Dette er en kompis når grillpølsene kommer frem eller man har pinnebrød på bålet.

Lasse

 

Kinn Bryggeri
Vårbukk
Trippel Bokkøl   9,5%   0,75l   kr 120,00

Farge: Dyp rødbrun/kobberbrun, klar, flott beige skumhode.
Aroma: Aroma av brun malt, toner av brødskorpe, hint av mørk frukt og karamell, noen florale toner.
Smaker:
Medium til lav karbonering, kremet munnfølelse. Medium fylde. Fin sødme med karamell, mørk frukt, hint av toffee, litt nøtt, noen lette kryddertoner. Lang avslutning med god maltsødme, fint balansert mot lett bitterhet og fruktige toner, og god varmende alkohol. Skummelt lettdrikkelig for sine 9,5%.

Trippel bokk er vel strengt tatt ikke en type bokk, men er vel ment å si noe om intensitet og styrke. Uansett er dette et meget lekkert øl, komplekst og deilig. Slik veldig mange av Kinn sine øl jo er.
Jeg liker godt at Kinn legger seg på den litt moderate og drikkevennlige siden av sterk bokkøl. Det kan fort bli overveldende mye maltsødme og lite annet. Her er ting i balanse.

Jeg skal følge etikettens anbefaling og drikke dette ølet til det tradisjonelle påskelammet. Det tror jeg kommer til å gå veldig bra.
Og når folk stabber rundt i påskefjellet på bakglatte ski skal jeg sitte foran peisen med et glass Vårbukk, en god bok og smile tilfreds.

Rolv

 

Jåttå Gårdsbryggeri
Påske IPA
IPA   6%   0,33l   kr 64,70

Farge: Uklar, gyllen emd hvitt skum
Aroma: Fruktig mot sydhavsfrukter som ananas og mango, lyst malt, noe søtlig grapefrukt, appelsinmarmelade og barnåler i bakkant
Smaker: Fin karbonering og myk, men fyldig kropp. Det er mye av det samme som går igjen i smakene. Lys maltbase med hint av kjeks, men det er ting som vokser på busker og trær som dominerer her med sitrus som mandarin og grapefrukt, ananas, mango, litchi, samt noe barnål og appelsinmarmelade i avslutningen. Søtlig og fin, ikke veldig bitter avslutning, så en forfriskende liten sak man kan nyte på og uten ski på beina.

Dra frem potetgullet om du er innendørs.

Lasse

 

Beer Flag
Easter Crimes
Dry Hopped Saison   4,7%   0,33l   kr 

Farge: Disig, lys gyllen med hvitt skum
Aroma: Floral og krydret aroma med mye sitrus hengende som et slør etter. Lyst malt, noe brød, grapefruktskall og barnåler med et ørlite hint av kvae
Smaker: Det florale og sitrusen leker videre i smaken, men her kommer det også noe tropiske toner, kanskje fersken, papaya og litchi, sammen med den lyse maltbasen. Den er fruktig, floral, lett bitter med en kilende karbonering.
Frisk og interessant saison, dette her.

Nytes med en god bok om den er via øynene eller ørene, men matmessig hadde jeg nok tenkt spekemat, eggerøre, godt smør og flattbrød.

Lasse

 

 

Kinn Bryggeri
Påskeøl
Engelsk Indiaøl   6,5% 0,75l kr 108,00

Farge: Innbydende gyllen, lett uklar, fin hvitt skumhode.
Aroma: Balansert og elegant aroma av sitrustoner og urter/krydder. Hint av lyst brød og marsipan.
Smaker:

Myk og fin i munnen, perfekt karbonert. Smaker av appelsin, sitrus, lette kryddertoner, lys karamell og lys brødskorpe. Medium + lang avslutning, med fin og avstemt bitterhet.

Perfekt matøl igjen fra Kinn. Skal drikkes til påskens pinnekjøtt. Bryggeriet anbefaler også til godt krydret mat. Nydelig øl i solveggen.

Rolv

 

Mjøderiet
Påskemjød
Mjød   10% 0,25l kr 115,20

Farge: Klar, lys strågul
Aroma: Fine, lette toner av honning og appelsin.
Smaker:

En elegant mjød som kan virke litt tynn for sine 10%, men her er det fine, fløyelsmyke toner av appelsin og honning.
Absolutt en aperitif før man dekker bordet til aftensmaten.

Lasse

 

Klokk & co
FRIPA Radler Mandarin & Sitrongress
Radler   0,5%   0,33l kr 13,93 (Meny.no)

Farge: Tåkete, gyllen med flyktig offwhite skum
Aroma: Herlig aroma av mandarin! Det kjennes svakt hint av en lys maltbase, med noe tropisk og sitrus, samt et hint av sitrongress i bakkant
Smaker: Frisk, fruktig og tørsteslukkende! Fine, gode smaker av mandarin over noe lett tropisk som mango og fersken (hvit fersken?), hint av honningmelon og sitrongress. Det er en underliggende maltbase her, men fabelaktig balanse mellom den alkoholfrie (0,5%) FRIPAen og limonaden de har tilsatt. Jeg er svak for radlere og denne er ingen unntak. Dette smaker sol og glede på boks.
Perfekt substitutt til brusen, da det er mindre sukker og den er billigere.
Frokost, lunsj, brunsj, mellommåltid, middag, aftensmat, nattmat og snacks. Går til alt!

Lasse

Test av 61 alkoholfrie øl

$
0
0

Alkoholfritt øl er i dag den raskest voksende øl-segmentet på markedet, både globalt og i Norge. I 2022 vokste alkoholfritt øl med 12% i Norge, etter flere år med tosifret økning. Bryggeri- og Drikkevareforeningen meldte om salg på hele 11,2 millioner liter i 2022.

Allerede i 1972 kom det første alkoholfrie ølet på det norske markedet. Zero, som stort sett smakte kald spikersuppe med karbonering, solgte hele 375.000 liter i året og utgjorde så mye som 0,2% av ølsalget.

I 2020 hadde alkoholfritt øl en «kraftig salgsvekst» på hele 20% i dagligvarehandelen fra 2019. Det høres jo imponerende ut, selvfølgelig, men så hjelper det med å klistre «kraftig salgsvekst» på fakta du ønsker å sminke litt på. Fordi salgsveksten på alkoholholdig drikke var på ‘bare’ 27,6%. Til sammenligning så var den samlede økningen på 0,4% i det koronafrie året før. 

Vinmonopolet hadde også en økning på alkoholfri drikke fra 2020 til 2021 der det totale salget av alkoholfritt står for 835.120 liter av polets salg på 115.527.798 liter drikke – eller litt letter forklart 0,72% av det totale salget. Av dette er 49.837 liter, eller litt under 6% av det totale alkoholfrie salget salg av alkoholfritt øl.

Grensen for alkoholfritt øl er 0,7 prosent og 2,7 prosent for lettøl.
Både ferskt brød, en overmoden banan og kefir kan inneholde nesten like mye alkohol som alkoholfritt øl.

Brygging av alkoholfritt øl
Det er i hovedsak to måter å brygge alkoholfritt øl på. Den ene er å fjerne alkohol etter at ølet er brygget, den andre er avbrutt gjæring.

Avbrudd gjæring betyr at ølet brygges akkurat som alle andre typer øl, men man avbryter gjæringen når alkoholnivået nærmer seg 0,7%.

De tekniske utfordringene med å lage alkoholfritt øl har vært en barriere, særlig for de mindre bryggeriene. De siste årene har det imidlertid kommet nye teknikker som gjør prosessen enklere. Det er faktisk vanskeligere å lage et fullverdig øl uten alkohol, enn øl med alkohol» har bryggmester Olaug Flakne hos Ringnes fortalt Ølportalen tidligere.

Få kalorier
Med bare 24 kalorier per 100 gram har alkoholfritt øl mindre enn halvparten så mange kalorier som fruktjuice. Det slår til og med skummet melk, som inneholder 33 kalorier. Som alt annet øl er vann hovedingrediensen også i alkoholfritt øl, og det hjelper å opprettholde væskebalansen. Alkoholfritt øl det inneholder også karbohydrater, sodium, vitaminer og mineraler som alle spiller en rolle når du har behov for å fylle på med energi.

Reklameforbud
Norske produsenter som i dag selger alkoholholdig øl har ikke lov å markedsføre det alkoholfrie alternativet sitt hvis det har samme «kjennemerke» som drikke med alkohol. I praksis betyr dette at hvis du skal kunne markedsføre det alkoholfrie ølet så kan det i prinsippet ikke gjøres under bryggeriets navn. Bryggeriene må da bygge et separat brand om de skal reklamere. Derfor er det bare Munkholm og Clausthaler som kan reklamere for alkoholfritt øl. Mens f.eks. Ægir Minus, Aass Uten og Ringnes vørterøl stadig er forbudt å reklamere for.

Både helsefagmiljøer og helsepolitikere vil gjerne flytte alkoholforbruket nedover til alkoholsvake produkter, og heier særlig på utviklingen av alkoholfrie alternativer. Politisk er det derfor et stort paradoks at regelverket gjør det umulig å forsterke utviklingen gjennom markedsføring av nettopp de alkoholfrie alternativene. Det er kun de aller største produsentene som har økonomiske muskler sterke nok til å bygge opp parallelle brands der de markedsfører alkoholfritt øl som et eget merkenavn.

Etter alkoholloven § 3-3 skal ikke alkoholholdig vare plasseres slik at den kan forveksles med alkoholfri eller alkoholsvak drikke. Dette kravet om et tydelig skille kan tolkes ulikt fra kommune til kommune.

«Her må kommunene gripe inn og gjøre noe med salgsbevillingen. De må likebehandle alkoholfri og alkoholholdig drikke» sier KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland til TV2.

Ølportalens smakspaneler i både Oslo og Trondheim har vært med på den troligvis største testen av alkoholfri øl noensinne i Norge. Vi har tidligere testet radlere som er tilgjengelig på det norske markedet.

Det er ikke opplyst om pris, da det varierer endel og finnes mange tilbud på disse varene på de forskjellige utsalgsstedene. Rekkefølgen er tilfeldig og er ikke en rangering av ølene, da de er gitt en poengscore med Untappd-score ved siden av.

 

Carlsberg
Alcohol Free
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Lyst malt, høy, korn, noe metallisk og papp
Smaker: Lett sødme, lyst malt, høy, loff, umoden pære, lett syrlighet mot sitrus, lett papp og gassbind. Ren og enkel pilsner

Ølportalen 5,5/10 Untappd 2,39

 

 

Kirin
Kirin Free
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Noe floralt med hint av honning og kjøttsuppe
Smaker: Metallisk og tynn. Hint av karamell, sitrus og lyst malt, noe bitterhet, men den metalliske smaken overdøver det meste

Ølportalen 2/10 Untappd 2,28

 

 

Sagene
Kjørepils
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, dyp gyllen med offwhite skum
Aroma: Korn, høy, sirup, behagelig sitrus, lette banantoner og papp
Smaker: Lyst malt, mørk sirup, loff, melon, høy, lett floralt og mindre papp enn i aromaen. Litt søt for stilen

Ølportalen 4,5/10 Untappd 2,58

 

 

Tsingtao
Tsingtao 0,0 Zero Alcohol
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Svak aroma av lyst malt og kjeks, noe floralt med hint av karamell
Smaker: Lett metallisk, men smaker av lyst malt, høy og lys sirup. Noe humlebitterhet i avslutningen. Lette sitrustoner på slutten. Lite balansert

Ølportalen 3/10 Untappd 2,67

 

 

Heineken
Heineken 0,0%
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, lys gyllen med hvitt skum
Aroma: Lukter pils. Lyst malt, høy, sitrus, zest, brød og noe mineralsk
Smaker: Lett søtlig og fin fylde. Lyst malt, litt sitrus, høy og lett humlebitterhet og litt besk mot slutten. Godt karbonert

Ølportalen 4/10 Untappd 2,41

 

 

San Miguel
San Miguel 0,0%
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Svak aroma av lyst malt, sitrus og kjeks
Smaker: Livlig karbonering, lett og enkel maltbase, lys maltbase, litt høy og papp, sitrus mot Amalfi-sitroner og appelsinmarmelade

Ølportalen 6/10 Untappd 2,21

 

 

Aass
UTEN (flaske)
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Lyst malt, kløvereng, noe sitrus og honning
Smaker: Ganske søt. Smaker av vørter, sitrup, lett floral, noe honning. Passer kanskje best med mat til

Ølportalen 4,5/10 Untappd 2,36

 

 

 

Aass
UTEN (boks)
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Hvetebakst, lyst malt, erteblomst, snev av honning og muskatblomst
Smaker: Søt og frisk. Smaker av vørter, karamell, honning, lett floral og svakt av brune krydder. Lang, søtlig ettersmak

Ølportalen 4,5/10 Untappd 2,36

 

 

Clausthaler
Original
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Lett aroma av lyst malt, karamell, sitrondrops og noe floralt. Metallisk og hint av papp
Smaker: Rene smaker av lyst malt og vørter. Noe karamell, sitrus, umoden plomme, florale toner og litt metallisk
Lett søtlig

Ølportalen 5/10 Untappd 2,51

 

 

Mack
Isbjørn FREE
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Tynn aroma av lyst malt, havre, noe floralt og hint av honning
Smaker: Lette smaker av korn, loff, eple, melon, noe sitrus, karamell, med floral avslutning

Ølportalen 4,5/10 Untappd 2,41

 

 

 

Hansa
NULL
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Svak aroma av vørter, nypete, roser, grapefrukt og lys sirup
Smaker: Litt tynn og lett søtlig. Smaker av vørter, lys karamell, hibiskus, nype og litt sitrus. Lys og lett pilsner, men litt tam på smak

Ølportalen 4,5/10 Untappd 2,30

 

 

Estrella
Damm N.A.
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Svak aroma. Floral med anelse av lyst malt, grønnedruer og karamell
Smaker: Også ganske tynn på smak. Lyst malt, lys sirup, kjeks, eple, melon og hint av det florale i avslutningen

Ølportalen 3,5/10 Untappd 2,22

 

 

 

Munkholm
Fatøl
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, dyp gyllen med hvitt skum
Aroma: Høy, karamell, fuktig korn, gress, sitrus og snev av hvetebakst
Smaker: Litt tynn og enkel, men helt fine smaker av pils. Brød, karamell, noe floralt mot te, lett syrlig og hint av bitterhet i avslutningen

Ølportalen 3,5/10 Untappd 2,48

 

 

Munkholm
Original
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, dyp gyllen med hvitt skum
Aroma: Lette toner av nykvernet malt, lys sirup, uvannet vørter og noe floralt
Smaker: Enkel og lett. Lyst malt, sitrus, karamell og noe pappaktig. Lett syrlighet og lett humlebitterhet

Ølportalen 3,5/10 Untappd 2,30

 

 

 

Peroni
Peroni 0,0%
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, lys gyllen med hvitt skum
Aroma: Lett metallisk, lyst malt, urter og sitrus med snev av karamell
Smaker: Tynn og metallisk. Sitrus, urter mot merian, kjørvel og sitronmelisse. Svakt av furunål i avslutningen. Ingen kraftige usmaker, men metallisk og tynt

Ølportalen 2/10 Untappd 2,70

 

 

BrewDog
Lost AF
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Frisk og fruktig. Mye sitrus og av tropisk frukt som ananas og mango
Smaker: Lett søtlig, lett maltpreg med hint av sitrus, tropisk, høy og stenfrukt. Fint bitterpreg i avsluttingen. Ikke like frisk som aromaen

Ølportalen 5,5/10 Untappd 2,81

 

 

Ægir
Minus
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, mørk gyllen med hvitt skum
Aroma: Lett syrlig mot brent karamell, hvetebakst, brune krydder, vørter og noe floralt
Smaker: Besk av brent karamell og humlebitterhet. Litt mørkere maltbase, men det er noe metallisk og besk smak mot ristet brød som overdøver sitrus, karamell og det florale

Ølportalen 3/10 Untappd 2,59

 

 

Klokk & co
Gringo
Alkoholfri meksikansk lager 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Lukter av ingefær, sitrus og mais
Smaker: Lett søtlig, fruktig og frisk. Lys karamell, lime og ingefær, snev av grillet ananas. Godt balansert. Tørsteslukker på en varm dag

Ølportalen 6,5/10 Untappd 2,73

 

 

Brooklyn
Special Effects
Alkoholfri lager 0,33l

Farge: Klar, kastanjefarget med offwhite skum
Aroma: Lett søtlig, mørk karamell, ristet brød, stenfrukt og florale toner
Smaker: Mørkere maltbase, mye fruktig karamell, noe pepper og florale toner som hinter mot cola, fin bitterhet, lett og frisk syrlighet i avslutningen

Ølportalen 5,5/10 Untappd 3,15

 

 

Clauthaler
Pale Lager
Alkoholfri pale lager 0,33l

Farge: Uklar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Sitrus og hvete over ristet brød, lys malt og mørk sirup med snev av tropiske frukter og eucalyptus
Smaker: Igjen er det sitrus som ligger i front. Lett og fin maltbase, karamell, tropisk, umoden mango, men det er sitron og pomelo som går gjennom hele smaksbildet.

Ølportalen 5/10 Untappd 2,73

 

 

Mack
Isbjørn FREE med blodappelsin
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, gyllen med offwhite skum
Aroma: Fine appelsintoner her. Litt søtlig, men får inn litt skallbitterhet også.
Smaker: Litt tynn, men igjen er det appelsin- og grepefrukttoner som kommer gjennom. Har en søtlig finish

Ølportalen 4/10 Untappd 2,28

 

 

Aass
UTEN Sitron & lime
Alkoholfri pilsner 0,33l

Farge: Klar, lys gyllen med hvitt skum
Aroma: Mye sitron og lime, men kunstig aroma
Smaker: Frisk og fin, men det er ganske kunstige smaker av sitron og lime som preger. Lener seg nesten mot en radler, men mer som en ‘lager top’ hvor man hiver en klunk sitronbrus i pilsen. Leskende, da.

Ølportalen 4,5/10 Untappd 2,27

 

 

Munkholm
Bayer
Alkoholfri bayer 0,33l

Farge: Klar, karamellfarget med lyst beige skum
Aroma: Lukter knekk, kvernet korn, støv og noe floralt.
Smaker: Smaker utvannet vørterøl, men med en metallisk beskhet i avslutningen. Lett sødme.

Ølportalen 4/10 Untappd 2,51

 

 

Mikkeller
Energibajer
Alkoholfri bayer 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Sitrus, vaniljekjeks, litt papp og mais.
Smaker: Fyldig, men noe søt. Lyst malt og mye sitrus med grapefrukt, lime og pomelo, men også det hvite fra skallet. Svak humelbitterhet

Ølportalen 3/10 Untappd 3,28

 

 

Ringnes
Vørterøl
Vørterøl 0,33l

Farge: Klar, mahoganyfarget med lyst beige skum
Aroma: Mørk karamell, vørter, sjokolade, grovbrød, vått høy og nykvernet korn
Smaker: God sødme, fin fylde. Smaker rett og slett vørter med karamell, brød, kjeks og frokostblanding

Ølportalen 5,5/10 Untappd 2,55

 

 

To Øl
Implosion
Alkoholfri IPA 0,33l

Farge: Tåkete, gul med hvitt skum
Aroma: Lyst malt, tynt av tropisk frukt og fuktig klut
Smaker: Tynn NEIPA. Tropisk, sitrus, minimalt med bitterhet, men fin sødme. Halve panelet kjenner gammel vaskeklut

Ølportalen 5/10 Untappd 3,19

 

 

Klokk & co
Nada
Alkoholfri Amerikansk pale ale 0,33l

Farge: Klar, dyp gyllen med offwhite skum
Aroma: Svak aroma av eple, pære, sitrus, honningmelon og melis
Smaker: Mørk sirup, vørter, stenfrukt, honningmelon, lett floral. Fin sødme, lett bitterhet

Ølportalen 5,5/10 Untappd 2,84

 

 

Berentsens
Kjørbar pale ale
Alkoholfri pale ale 0,33l

Farge: Tåkete, gul med hvitt skum
Aroma: Litt tynn aroma, men sitrus, tropisk og stenfrukt
Smaker: Frisk og fruktig, men dårlig balanse mellom humlebitterhet og maltsødme. Mye sitrus som appelsin, grapefrukt og sitron, samt tropiske frukter med ananas i front.

Ølportalen 5,5/10 Untappd 2,95

 

 

Brewdog
Nanny State
Alkoholfri pale ale 0,33l

Farge: Klar, dyp gyllen med offwhite skum
Aroma: Tynn aroma. Noe grønt mot humlepellets, karamell, grovbrød og te
Smaker: Litt vandig, cola, karamell, floralt mot te og kald kaffe som ebber ut i en bitterhet i avslutningen

Ølportalen 2/10 Untappd 2,69

 

 

Lervig
No worries
Alkoholfri IPA 0,33l

Farge: Uklar, lys gul med hvitt skum
Aroma: Noe sitrus, hvetebakst og nyslått gress med snev av silo
Smaker: Kjennes ut som tynn en pale ale. Sitrus, gress, eple og hvetedeig.

Ølportalen 4,5/10 Untappd 3,15

 

 

Homborsund
Narrholmen Nix & Nada
Alkoholfri pale ale 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Sitrus, papp, kornåker, treverk med hint mot vanilje og stenfrukt
Smaker: Litt annerledes. Lett fruktig, noe tropisk, sitrus, høy og kjeks, men det ligger noe mot fuktig papp under det hele

Ølportalen 3,5/10 Untappd 2,86

 

 

Omnipollo
Konx
Alkoholfri pale ale 0,33l

Farge: Uklar, lys gul med hvitt skum
Aroma: Lett syrlig, lukter surkål og sylteagurk, nyslått gress, sitrus og bakte rotfrukter
Smaker: Fruktig og fyldig, endel syrlighet, men her er det igjen surkål eller sylteargurk som kommer gjennom. Noe edikktoner. Er det en pale ale eller en kettle sour?

Ølportalen 3/10  Untappd 3,17

 

 

Mikkeller
Drinkin’ in the sun
Alkoholfri hveteøl 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Lette toner av sitrus og hvetebakst, champagnebrus, noe høy, eplecidereddik
Smaker: Fint sitruspreg, hvete, lyst malt, eplecidereddik og høy. Noe tynn hveteøl

Ølportalen 5/10 Untappd 3,25

 

 

 

Kronenburg
1664 Alcohol free
Alkoholfri hveteøl 0,33l

Farge: Tåkete, dyp gul med hvitt skum
Aroma: Sursøt hvor det søte dominerer. Hvete, banan, høy, pære og sitrusdrops.
Smaker: Igjen sursøt, men her er det den syrlige delen som viser seg mest frem. Hvete, høy, noe banan, sitrus og pære.

Ølportalen 4/10 Untappd 2,69

 

 

Paulaner
Weissbier 0,0%
Alkoholfri hveteøl 0,5l

Farge: Tåkete, guloransje med hvitt skum
Aroma: Lukter vørter, høy, urter, blomstereng og hvetebakst
Smaker: Ganske søt, mye vørter med litt tørr sitrus i bakkant, banan,overmoden stenfrukt, grønne urter og snev av kaffe

Ølportalen 4,5/10 Untappd 2,78

 

 

Brouwerij de Brabandere
Kwaremont 0,3
Alkoholfri blonde 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Fin aroma. Fruktig med lyst malt, varme florale toner, høy, krydder fra belgisk gjær
Smaker: Gode smaker. Floral, belgisk gjær med hint av banan, epler, hvetebakst, krydder og høy. Velbalansert og smaker som den kunne hatt alkohol i butikkstyrke

Ølportalen 7,5/10 Untappd 2,60

 

 

Lervig
No Worries Mango
Alkoholfri smaksatt pale ale 0,33l

Farge: Uklar, gyllen med offwhite skum
Aroma: Fruktig, sitrus, tropiske toner mot mango og fersken. Mangolassie
Smaker: Litt tynn kropp. Får hint av mango og papaya bak en hveteøl-aktig base som virker tynn

Ølportalen 4/10 Untappd 3,30

 

 

 

Rygr
Mungàt Lime IPA
Alkoholfri smaksatt India pale ale 0,33l

Farge: Tåkete, lys gul med hvitt skum
Aroma: Lime. Lukter en kremete versjon av Rose’s Lime cordial. Hint av vanilje i bakkant
Smaker: Kremete, lett søtlig med sitrus, miel de sapo melon og noe vanilje som fremtredende. Litt humlebitterhet som minner om bitterheten i appelsinmarmelade. Litt tynn

Ølportalen 6,5/10 Untappd 3,43

 

 

Lervig
No Worries Wild Berries
Alkoholfri smaksatt pale ale 0,33l

Farge: Disig, dyp gul med hvitt skum
Aroma: Lukter skogsbæryoghurt og sukkerbrød
Smaker: Lett av skogsbæryoghurt, vingummi, lys sirup, vanilje. Litt tørr hveteøl med kunstig godterismak

Ølportalen 5,5/10 Untappd 2,89

 

 

 


Berentsens
Kjørbar Mango Ipa
Alkoholfri smaksatt India pale ale 0,33l

Farge: Tåkete, dyp gul med offwhite skum
Aroma: Hvetebakst, banan, ananas og hint av mango
Smaker: Enkel humlebitterhet, noe mango, ananas, banan og fersken. Lette, fruktige toner.

Ølportalen 5/10 Untappd 2,99

 

 

 

Nøgne Ø
Stripped Craft
Alkoholfri smaksatt pale ale 0,33l

Farge: Disig, gul med hvitt skum
Aroma: Lime, sitron, hvetebakst og noe kefir
Smaker: Lett syrlig, lime, limeskall, hvetebakst, litt vørter og kefir

Ølportalen 4,5/10 Untappd 3,07

 

 

 

Klokk & co
Mango FRIpa
Alkoholfri smaksatt India pale ale 0,33l

Farge: Disig, dyp gyllen med hvitt skum
Aroma: Mango, sitrus, ananas, hvetebakst med hint av humlebitterhet i bakkant
Smaker: Frisk og god. Mangopreg, vanilje, hvete og lys sirup i fin balanse. Bitterhet i avslutningen

Ølportalen 6/10 Untappd 3,05

 

 

 

Lervig
No worries Pineapple
Alkoholfri smaksatt pale ale 0,33l

Farge: Disig, gyllen med hvitt skum
Aroma: Her lukter det hermetisk ananas
Smaker: Basen kjennes litt tynn ut, men fint ananas-preg og enkel humlebitterhet

Ølportalen 5,5/10 Untappd 3,14

 

 

 

Brouwerij vandeStreek
Non-alcoholic Grapefruit IPA
Alkoholfri smaksatt India pale ale 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Her var det mye grapefrukt og vagt av mandarin
Smaker: Igjen er det mye grapefrukt, hint av mandarin og appelsinmarmelade, lyst brød og hint mot grønt av humlepellets i det fjerne

Ølportalen 7,5/10 Untappd 3,30

 

 

Mikkeller
Limbo series Flemish primitive ale with raspberries
Alkoholfri smaksatt flamsk rød 0,33l

Farge: Klar, rødrosa med lyst rosa skum
Aroma: Masse bærpreg. Bringebær i front med syrlige, røde bær bak
Smaker: Fyldig og fin syrlighet. Igjen er det masse bærpreg med bringebær i spissen. Noe solbær og rabarbra liggende under og hint av yoghurt.

Ølportalen 7,5/10 Untappd 3,52

 

 

Nøgne Ø
Low Five
Alkoholfri India pale ale 0,33l

Farge: Tåkete, gul med hvitt skum
Aroma: Lett tropisk og sitrus over hvetebakst. Tørket frukt av den tropiske sorten
Smaker: Lett kremete, mye tropiske toner av tørket frukt, druejuice, hermetiske pærer og tydelig humlebitterhet.

Ølportalen 6/10 Untappd 2,94

 

 

 

Lervig
No worries Grapefruit
Alkoholfri smaksatt pale ale 0,33l

Farge: Uklar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Grapefukt leder an, men med toner av mandarin og hvetebakst bak
Smaker: Mye grapefrukt hvor man får både sødmen og bitterheten fra de. Lett maltbase, så noe ubalansert

Ølportalen 5,5/10 Untappd 3,26

 

 

 

Gotlands bryggeri
Easy Rider
Alkoholfri IPA 0,33l

Farge: Tåkete, dyp gul med hvitt skum
Aroma: Lite aroma, litt tørr, noe sitrus og tropiske frukter, men noe brent i bakkantt
Smaker: Sitrus, tropisk, frokostjuice, lyst malt og grei humlebitterhet med noe furunål i finishen. Litt tynn

Ølportalen 3/10 Untappd 2,92

 

 

 

Rygr
Mungàt Hazy IPA
Alkoholfri smaksatt India pale ale 0,33l

Farge: Tåkete, lys gul med hvitt skum
Aroma: Lett søtlig av tropisk, sitrus, vanilje, lyst malt, silo og anelse papp
Smaker: Kremete og fyldig. Lett søtlig av tropisk, vanilje og sitrus, men det kommer en beskhet fra grapefruktskall (det hvite), litt grønt som minner om silo med noe papp i bakkant.

Ølportalen 5,5/10 Untappd 3,65

 

 

Aass
UTEN IPA
Alkoholfri IPA 0,33l

Farge: Klar, ravnfarget med offwhite skum
Aroma: Vag aroma, lyst malt, fuktig treverk og tobakk
Smaker: Fin maltrygg, mørk sirup, brød og hint av tobakk. Ingen humle eller bitterhet av nevneverdig verdi her. God øl, men har ikke noe med IPA å gjøre

Ølportalen 5/10 Untappd 2,63

 

 

Klokk & co
FRIPA
Alkoholfri IPA 0,33l

Farge: Klar, gyllen med offwhite skum
Aroma: Frisk og fruktig, sitrus med grapefrukt i front, stenfrukt i midten og med barnåler i bakkant
Smaker: Lett humlebitterhet, noe tropisk, lyst malt, appelsinmarmelade og barnåler. Enkel, men leskende

Ølportalen 5,5/10 Untappd 3,10

 

 

 

Brewdog
Punk IPA AF
Alkoholfri IPA 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Litt sitrus, tropisk, sitrongress, silosaft og hvetebakst
Smaker: Her er det lys maltbase, gress, eple, sitrongress og lett bitterhet.

Ølportalen 5,5/10 Untappd 2,89

 

 

 

Munkholm
Fruktig IPA
Alkoholfri IPA 0,33l

Farge: Klar, gyllen med hvitt skum
Aroma: Lett søtlig av sitrus, bær og stenfrukt. Lukter som Ahlgrens bilar (skumgodteri)
Smaker: Lett fruktig med stenfrukt og sitrus mot pomelo og grapefrukt (men søtlig). Minner igjen om skumgodteri. Lett bitter avslutning

Ølportalen 5/10 Untappd 2,60

 

 

Mikkeller
Weird Weather
Alkoholfri IPA 0,33l

Farge: Disig, lys gul med hvitt skum
Aroma: Svak aroma, men lett sursøt med stenfrukt, noe tropisk og sitrus
Smaker: Samme går igjen i smaken, men mer sødme her. Lime, grapefrukt, salvie, svake yoghurttoner, tropisk, vingummi, te og hint mot såpe fra humlen

Ølportalen 4,5/10 Untappd 3,30

 

 

Beavertown
Lazer Crush
Alkoholfri IPA 0,33l

Farge: Uklar, lys gyllen med hvitt skum
Aroma: Svak av sitron, lime, høy og papaya
Smaker: Lett humlebitterhet, sitrus, loff, hint av limonade med ananas og vaniljekjeks.

Ølportalen 4,5/10 Untappd 3,14

 

 

 

Omnipollo
Zodiak
Alkoholfri IPA 0,33l

Farge: Disig, lys gyllen med hvitt skum
Aroma: Sitrongress, appelsin, ananas, røde frukter, sukkerbrød og noe søtlig grapefrukt
Smaker:Litt stikkende karbonering. Igjen er det sitrus, sitrongress, ananas og sukkerbrød. Kanskje noe te i ettersmaken

Ølportalen 6/10 Untappd 3,22

 

 

Amundsen
Easy Peazy
Alkoholfri IPA 0,44l

Farge: Tåkdyp gyllen med hvitt skum,
Aroma: Appelsin, mandarin, grapefrukt, tropisk med ananas i front og gress
Smaker: Litt tynn, men gode smaker av grapefrukt og noe tropisk i bakgrunnen. Ananas, mango, fersken, melon, mandarin, rød grapefrukt. Frisk og god

Ølportalen 6,5/10 Untappd N/A

 

 

Nøgne Ø
Svart/Hvit
Alkoholfri stout 0,33l

Farge: Sort med rødlig skjær og mørk beige skum
Aroma: Mørk malt, ristet brød, mørk sjokolade, kaffebønner og tørket frukt med snev av krydderkake
Smaker: Masse kaffe fra det mørke maltet. Bitter sjokolade, ristet brød, kakaopulver, krydderkake og maltdrops.

Ølportalen 6/10 Untappd 3,30

 

 

 

Nøgne Ø
Julefri
Alkoholfri stout 0,33l

Farge: Sort med rødlig skjær og beige skum
Aroma: Peppernøtter og honningkake. Julekrydder
Smaker: Sødmefull og fyldig. Fint krydderpreg over den mørke maltbasen. Igjen er det honningkake med ingefær og kardemomme som preger

Ølportalen 7/10 Untappd 2,92

 

 

Amundsen
Dessert in a can Caramel choc chip cookie
Alkoholfri stout 0,44l

Farge: Sort med rødlig skjær og mørk beige skum
Aroma: Massiv sødme, fløtekaramell, sjokoladeganache, dessertkaffe og vanilje
Smaker: Tynnere både i kroppen og sødmen, enn den var i aromaen. Lett maltbase av røstet malt, lette toner av karamell, sjokolade, kaffe og vaniljekjeks. Lett syrlig og høyt karbonert.

Ølportalen 4,5/10 Untappd N/A

 

 

Amundsen
Dessert in a can Peanut buttercaramel brownie
Alkoholfri stout 0,44l

Farge: Sort med rødlig skjær og mørk beige skum
Aroma: Mye sødme, dessertkaffe, karamell, peanøttsmør, anis og mørk sjokolade
Smaker: Ganske tynn i forhold til aromaen. Mørk malt, hint av kaffe, peanøtter, kjeks, ristet brød, kakao og hint av ristet brød

Ølportalen 4/10 Untappd N/A

 

Se også Ølportalens test av radlere

 

Kilde: Vinmonopolet, Dagligvarehandelen.no, Bryggeri- og drikkevareforeningen. drikkeglede.no

Beermakers Dinner på Skråplanet

$
0
0

Skråplanet er en gastropub liggende i kjelleren på Rebel, «et home-away-from-home for alle som digger teknologi, grenseløs kunnskapsdeling og heftige matopplevelser uten slipstvang og stiv bordsetting» som de kaller det selv. Rebel og Skråplanet åpnet dørene høsten 2021.

Det er ikke bare teknologien man nerder på her, men også mat- og drikkeopplevelsene, da de huser hele seks forskjellige konsepter i Universitetsgata 2 sirlig ledet av Executive Chef Andreas Cadelin fra Furset Catering som har en fortid som kjøkkensjef på bla Royal Gastropub på Oslo S.

Ølsmia Mikrobryggeri ble startet allerede i 2015, men ble ble flyttet inn i lokalene til Skråplanet på St.Olavs plass i 2021 etter seks år i Follo. Som navnet antyder så var det en smed involvert i bryggeriet, slik at endel av bryggeriutstyret har de smidd og laget selv.

Ølsmia bruker hovedsaklig norsk malt fra Bonsak gårdsmalteri i Trøndelag.

 

5-retters middag servert med øl

Lokalene er en blanding av stiler, men med et moderne tilsnitt. Hvitmalte betongvegger som er delvis dekket av bølgeblekk, noe rødlige tepper og litt sorte elektroniske duppedipper hengende høyt på veggen. Eksponerte vegger (men ikke ren mur) med kabelbroer og spiro-rør synlig, som er populær stil på flere utesteder.

Baren ser nymotens ut. Rene linjer og røft, brun trefarge, gullfarget tappetårn og mye glass. Får litt følelsen av et boutiquehotell, men allikevel et gammeldags britisk hus med øl i vitrineskap, dog disse er kjøleskap. De treffer på at det ikke er slipstvang, men ørlite stivt må man kunne si bordsettingen er. En elegant stil som er praktisk og velgjort.

Bryggerimester Lars K. Huse, som tidligere har jobbet på Crowbar og bryggeri, samt Amundsen Bryggeri & Spiseri, åpnet ballet med en kort fortelling om seg selv og stedet, samt forteller at ølene er ikke bare brygget på stedet, men med forskjellige firmaer som holder til på huset. Spennende og unike smaker venter.

Det er veldig hyggelig at både bryggmester og kjøkkensjef tar en tur gjennom lokalet etter hver rett for en jovial samtale etter hver rett er servert. Det skaper et tettere bånd til både maten og ølet.

Service og bestikk er moderne og fint, men det blir litt trekk for at ølen serveres i champagneflutes. Jeg brukte et tulipanglass for å sammenligne og det er stor forskjell, så et lite ønske om endring til neste gang for å gi ølet et bedre utgangspunkt.

Beermakers Dinner

Rett 1 (Amuse Bouche)
Toast med benmargsmousse, laksrogn og pisket rømme.
Servert med Pilsedirektoratet; en tysk pilsner brygget med Fairytale Pils- malt og Perle, Hersbrüker og Magnum humle. En fruktig og frisk pilsner med god, sødmefull maltkropp.

Velristet surdeigbrødblings som er knasende på utsiden og myk på innsiden. Bare brødet gleder en gammel kokk, men det blir ikke noe mindre smil av fyllet her. Veldig fint spill mellom den søtlige, fette beinmargsmoussen, de salte rognkulene og den friske, piskede kremen, i tillegg til et snev av de brente tonene fra brødet.
Ølet passer fint inn med en ren og frisk smak uten at den hverken faller igjennom eller ta bort fra de store smakskomponentene i retten.

Meget god start!

 

Rett 2 (Forrett)
«Knödel» med kremet soppsaus.
Servert med Batikk; en sour IPA med fremtredende smak av mango, aprikos og pasjonsfrukt.

Ærligheten som deles før neste rett er befriende og deilig. Altfor mye bortforklaringer og unnskyldninger kommer fra de hvitkledde kokkene om noe ikke går som det skal, men her er Executive chef Cadelin både åpen og ærlig på at de ikke helt fikk til knödelen, så det blir en liten tvist på den tyske dumplingen.

 

Resultatet er ingen dårlig tvist.
Gode teksturer i hele retten. Lett fritert ‘skall’ og fyldig, kremete potetfyll, svampaktig småsopp i en rik fløtesaus.
Knödel-tvisten har rene og fine smaker, sausen har rikelig med smør og fløte, samt en god blanding urter. Urteoljen er nok laget med stilker, som gir en lett beskhet, men det er mest ment som pynt og forsvinner i den tykke sausen.
Ørlite for mye salt i sausen, men det er uansett gode og fine smaker.

Ølen hjelper litt på den salte sausen, men funker særdeles godt til den feite sausen hvor de fruktige og syrlige innslagene gir en god kontrast.

 

Rett 3 (Mellomrett)
Reinsdyr goulash.
Servert med Weißtux; en ‘klassisk’ tysk hveteøl.

Vi blir introdusert til ølen med utsagnet «Ikke så mye banan, men mer aprikos», men det er mye banan i aroma og smak. Det er mer fyldig bananaroma, mot fritert banan, riktignok, men den er ganske fremtredende for det.

Veldig mye riktig i denne grytevarianten av goulasj. En mektig og rik tomatbasert saus som fungerer godt med reinsdyrkjøttet. Det er mye smak og kjærlighet i denne tomatsausen som har vin, urter og kraft med en sødmefull innkokt tomatbase som ville vært en vinner på enhver vintersdag.
Det er store biter og mye kjøtt for en slik rett, men den skulle kanskje fått stått litt til så hadde den falt fra hverandre nesten bare ved synet for å gjøre den helt perfekt.

Goulasjen serveres med pisket creme fraishe som gir en frisk og syrlig balanse, men også en smøraktig fylde som bringer ut enda mer dybde i retten.

Ølet faller nok litt igjennom med litt tørr karamell og bananpreget, hvor resten av hveteølet blir liggende litt i bakkant.
Her ville det vært fabelaktig med en touch av røyk. Ingen tung røykøl-affære, men en touch røykmalt i en pilsner feks. Eller en røykbokk i polstyrke, slik at røyken og maltsødmen kunne gitt retten enda en dimensjon.

Men for en goulash!

 

Rett 4 (Hovedrett)
Haxe (svineskank) med potetpure og ølsjy
Serveres med Mur; en Vienna lager med litt mørkere basemalt og spesialmalt.

Svineknoken er svorrutet og stekt mot med den nye trenden ‘black ends’, ser det ut som.
Svoren popper ikke på samme måte som med en ribbe, så noe er litt sprøtt, noe er seigt og noe er bløtt. Aberet med dette, er at fettet gir assosiasjoner til røkt kjøttpølse, som blir godt med sprø svor, men flytende pølsefett når svoren er seig og bløt.
Svoren er dog ikke hovedfokuset i denne retten. Svinekjøttet faller nesten av beinet og er rett og slett bare nydelig. Potetmosen har et godt anslag av muskat, som fungerer meget godt med det fete og sødmefulle svinekjøttet.
Det er et hint av røyk, men mangler litt salt og pepper for å løfte smakene enda litt mer.
Sjyen blir litt for lett mot kjøttet og potetmosen, men litt mer salt hadde kanskje balansert det enda bedre, eventuelt hatt den grovkornede sennepen i sausen og ikle a part. For sennepen er en herlig kontrast med den skarpe syrligheten og fungerer som alltid godt med svin, så også her med de gode smakene fra knoke og potetmosen.

Ølet fungerer godt til retten og komplimenterer smakene godt her.

 

Rett 5 (dessert)
Kaffepudding med vaniljeis, pisket krem og bær
Serveres med Me har lagt det sjøl; en fruktig amerikansk amber ale med Moonshiner-malt fra Bonsak, Caramunich 2 og lys sjokolademalt, samt Amarillo, Citra og Colombus humler og Verdant IPA gjær.

Kaffepuddingen har mindre kaffepreg enn fryktet, så den har en veldig fin balanse mellom kaffe, melkesjokolade og karamellpudding og funker meget godt for en ikke-kaffedrikkende synser som meg selv.
Vaniljeisen er ikke hjemmelaget, men den gode fløteisen fra Culinaris. Sjokoladecrumble er alltid godt, samt at både blåbær og jordbær har begynt å få riktige smaker, så litt søtt, litt frisk syrlighet og litt bitterhet fra kaffen fungerer godt sammen. Absolutt ikke for tung etter all den maten vi har fått servert, så en fin avrunding på måltiden.

Og amber alen fungerer med sin knekk og lett bitre karamellfremtoning. Den kombinerer godt med kaffe- og sjokoladesmakene i puddingen, der vaniljen og sødmen fra isen igjen kutter det beske i ettersmaken.
Hadde mulig gått for en litt mørkere eller sødmefull øl til denne desserten, men amber ale var en morsom tvist, selv om den kanskje ble ørlite tynn.

 

Mer av dette

Alt i alt er dette en meget god 5-retter og prisen på under tusenlappen er absolutt ikke til å kimse av.
Mett uten å være stappa, glad for gode mat- og drikkekombinasjoner, men ikke minst fornøyd med nivået på hva som blir servert.

Det er synd ikke flere omfavner øl til mat, da øl passer og komplementerer på så mange måter bedre til det meste av mat, enn hva feks vin gjør.
Og Beermaker Dinner lar ikke bare kokken skinne, men også brygger, bryggeri og ølene selv. Samarbeidet disse imellom skaper en forståelse for hverandre på en helt ny måte og det gir inspirasjon til alle parter.
Til og med gjestene.

Dette er en veldig kul greie de har begynt med på Skråplanet.
Om du er interessert i gode mat- og ølopplevelser, så er det verdt å unne seg en Beermakers Dinner, da man får nytt innsyn i hvordan nettopp brygger har tenkt med ølen som egen enhet, men også til maten.
Hvor kokken løfter både øl og mat sammen.

Og når kokker og bryggere danser i takt, da kan måltidet bli rett og slett magisk.

Vel verdt en tur for en god aften med mat og drikke, kanskje spesielt for de som ikke har funnet øl til mat interessen ennå.

 


Anchor Brewing co. legger ned etter 127 år

$
0
0

Anchor Brewing Co., et bryggeri i San Francisco annerkjent som Amerikas første håndverksbryggeri, annonserte nedleggelsen av bryggeriet etter 127 år tidligere denne uken.
Sapporo, en japansk ølgigant som kjøpte opp bryggeriet i 2017 for 85 millioner dollar, skrev i en pressemelsing at nedleggelsen kommer pga ulike økonomiske utfordringer, som en betydelig nedgang i inntektene siden 2016, ettervirkningen av pandemien og på inflasjon.
Under pandemien ble det påstått at 71% av deres salg var gjennom barer og restauranter, som da var stengt under restriksjonene.
Mange tidligere fans av Anchor er imidlertid skeptiske til selskapets forklaring og mener at skylden ligger hos Sapporo selv. Det er mange som har sitt syn på hva de tror førte til Anchors fall, inkludert en kontroversiell rebranding for noen år siden, modernisering av utstyr, kutt i nasjonal distribusjon og Sapporos oppkjøp av Stone Brewing ifjor.

Bedriftsovertakelsen av Anchor, anerkjent som en av landets eldste håndverksbryggerier, førte til en rekke endringer som så ut til å skape en identitetskrise for bryggeriet, ifølge mangeårige fans. Et prosjekt fra tidligere eiere hvor de skulle flytte brygggeriet fra Potrero Hill til Pier 48, med nymotens bryggeriutstyr og en økt kapasitet fra 180.000 til 680.000 fat, ble skrinlagt når det japanske selskapet tok over eierskapet.

Bryggeriet hadde tidligere også hatt økonomiske problemer, hvor Fritz Maytag, som nå er en legende i mikrobryggerihistorien, kjøpte 51% av bryggeriet i 1965, men trengte noen år på å stable mer midler på beina for å ta over de resterende aksjene i bryggeriet i 1969. I 1971 begynte de å flaske sitt kjente Anchor Steam og Christmas Ale-øl for distribusjon utenfor barer og restauranter og et tiår senere begynte de for alvor å få nasjonal annerkjennelse for sine øl, hvor de har vært ledende i håndverksølrevolusjonen på 80- og 90-tallet.

Mens Anchor har fortsatt med å produsere sitt anerkjente Anchor Steam-øl, fulgte de også nye trender innen moderne håndverksøl ved å introdusere en rekke nye og mer trendy stiler som fruktøl og hazy-IPAer (de lanserte sin aller første IPA allerede i 2014), men uten umiddelbar suksess.
I 2021 gjennomgikk imidlertid Anchor en betydelig rebranding for sitt 125-årsjubileum, og avduket en ny logo og etiketter som skiftet fra et klassisk og intrikat design til et forenklet og moderne utseende. Dessverre falt ikke denne rebrandingen godt inn i Anchors lojale kundebase og trakk kritikk, men også enda et fall i salget av ølene.

Tidligere iår annonserte eierne at de ville kutte nasjonal distribusjon og selge ølet kun i California.
En Untappd-bruker kjøpte en sekspakning når nyheten om at Anchor skulle kutte nasjonal distribusjon og skrev «Jeg kan ikke tro at dette er første gang jeg drikker dette ølet siden jeg fikk appen i 2013. Anchor Steam pleide å være en av mine favoritt-avslapningsbrygg». Det sier vel det aller meste om hvor det bar hen når favoritt ‘go-to’-ølen ikke er drukket på over 10 år.

«Det er veldig lett i dette tilfellet å skylde på utenlandsk eierskap og si at de ikke visste hva de kjøpte, de visste ikke hva de skulle gjøre med det og de drepte det,» kommenterer tidligere bryggmester hos Anchor Scott Ungermann til San Francisco Chronice. «Det er en praktisk fortelling, men det er aldri så enkelt», mener han.

«De to trendene som har vært tilstede det siste, drøye tiåret er nye og lokale bryggerier. Du kan bare være ny én gang, og du kan bare være lokal på ett sted», sier Ungermann. «Sapporo har en større nasjonal salgsorganisasjon, vi trodde det ville hjelpe, men det gjorde det ikke og det kunne det ikke» avslutter den tidligere bryggmesteren hos Anchor Brewing.

Du blir ikke brunere av øl

$
0
0

Eksperter advarer mot en viral TikTok-trend som oppfordrer brukere til å helle øl over seg selv i et forsøk på å bli brunere.

TikTok er kjent for å starte ulike trender, men en av de nyeste trendene på plattformen blir faktisk ansett som skadelig av hudspesialister. Den nye trenden innebærer at folk dusjer seg i øl før de legger seg i solen for å få en brunere hudfarge.

På grunn av ølets lavere kostnad i forhold til solkrem, hevder brukerne at denne metoden er en «billigere måte» å oppnå raskere brunfarge på. Noen har brukt både øl og solkrem, mens andre dropper solkremen helt og stoler fullt ut på ølet.

Flere eksperter advarer nå mot denne bisarre trenden. Jason Goldberg, direktør for reiseselskapet Spa Seekers, har forklart den vitenskapelige bakgrunnen for hvorfor denne trenden har tatt av på TikTok. Han har også beskrevet de skadelige effektene av å erstatte solkrem med øl.

«Det er vitenskapelig begrunnelse for hvorfor øl kan hjelpe oss å få en perfekt brunfarge, da humlen i øl kan stimulere melaninproduksjonen i kroppen vår, som er ansvarlig for å gjøre huden mørkere. Men hvis du erstatter solkrem med en boks øl, utsetter du deg selv for solens skadelige stråler uten beskyttelse. Dette kan øke risikoen for solbrenthet, heteslag eller i alvorlige tilfeller solforgiftning/solallergi».

Ølportalen anbefaler solkrem for utvortes bruk og øl kun til innvortes bruk.

Steamen gikk ut av Anchor Brewing Company

$
0
0

 

Dette er et debattinnlegg. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Det er ingen tvil om Anchor Brewing sin betydning for håndverksrevolusjonen. Det er noen stiler amerikanerne trolig ikke hadde børstet støvet av på mange år om ikke Fritz Maytag og gjengen hans «prøvde å lage øl de alle fleste ikke liker», som Maytag selv sa til LA Times.
Fritz Maytag dro til England for å lære mer om stiler som porter og barley wine, samt tørrhumling. Gamle stiler og bryggemetoder som den gang var lite brukt i en ganske homogenisert ølverdenen når han kjøpte opp konkurstruede Anchor Brewing company i 1965. Han innførte ølstiler og bryggemetoder som nesten var utryddet blant amerikanske bryggerier.

Reaksjonene på at Anchor Brewing co nå legger ned er ikke overraskende da bryggeriet er spekket med historie både for San Francisco og USA. Siden håndverksølboomen tok av i statene, så er Anchor og Fritz Maytag historisk viktige for den nye ølrevolusjonen.

Det kommer ikke som en overraskelse at de fleste skylder ene og alene på Anchor sine eiere de siste seks årene; Sapporo Brewing Ltd og underselskapet Sapporo USA. De aller fleste av de påstandene er tynne unnskyldninger for å reflektere bort fra den virkelige sannheten. At tiden innhentet Anchor Brewing co. De ble et offer for sin egen suksess.

Mange meninger
Påstander som at bytte fra flaske til bokser, endring av etiketter, oppdatering av maskinparken, mangel på selgere, at en endret retningen bryggeriet var myntet på, kontraktsbrygging og stor etterspørsel har gjort at et sammensurium av pekefingre rettes en vei, selv om påstandene strekker seg til ting som skjedde lenge før Sapporo sin tid som eiere og uten særlig hold uten annet enn personlig synsing som bevis. Selvmotsigelsene hos ansatte og tidligere ansatte er slående.

De kritiserte Sapporo for å tvinge gjennom kontraktsbrygging av egne øl hos Anchor, da de mener de egentlig ikke hadde utstyret til det. Etter først å ha ønsket det velkommen i 2019, da de ikke brygget nok selv, så mer brygging betydde mer jobb.
Og så klager de samme fordi den lille kontraktsbryggingen blir flyttet til Stone Brewing, som betyr betydelige tap i inntekter som fører til nedleggelsen.
Utstyret de mener ikke kan brygge visse Sapporo-øl, bruker de til å brygge samme type øl under eget merke, som de mener er toppklasse, selv om de ikke selger så godt. Eneste grunn til at de kan brygge Sapporo-øl, er at det ble gjort utbedringer ved bryggeriet, noe som ble mottatt med stor glede i midten av 2019. Vanskelig å bli klok på hva de ansatte egentlig mener.

Påstandene om at bryggeriet ikke hadde kapasitet til å brygge for Sapporo er også nonsens, da Anchor aldri noensinne har hatt maks kapasitet med sine ca 21 millioner liter (180.000 barrels), men makset ut på ca 17 millioner liter (150.000 barrels) under sine beste dager.
Det meste av Sapporo-ølet som selges i USA er brygget av Sapporo Brewing Company i La Crosse, Wisconsin. Det meste av Sapporo-ølet som selges i resten av Nord-Amerika brygges ved Sleeman breweryi i Guelph, Ontario i Canada. Mengdene det antas brygget i Potrero Hill brygget er vilt overdrevet.

Nettsidene til Anchor har påstander som «Våre bryggere ligger i forkant av nye og innovative humlesorter» eller «Innovasjon er kjernen i Anchor Brewing Co.». Dette fortelles også på omvisningene på bryggeriet, som får mange til å heve øyenbrynene. Ansatte ser på seg selv som innovative og i spydspissen for fremgang den dag idag. Ironisk nok, samtidig som de klager over at Sapporo har presset på for nøyaktig det samme. Selv med eiernes sitt press, så har ‘alle’ andre bryggerier allerede vært innovative og fremtidsrettet når Anchor etterhvert har gitt etter for eiernes krav og de produserer ‘nye’ ølstiler med humletyper som er langt fra ny eller innovative lenger.

Boks vs flaske
«Vi er begeistret over å endelig bringe Anchor-fans en av deres favorittøl, Anchor IPA, på bokser» sa bryggmester Mark Carpenter i 2015, en mann som jobbet hos Anchor i nesten fire tiår. Mer om ølet etterpå.

Økonomen David Oksenhorn, direktør i Marcum, mener overgangen til boks fra flaske er en av de største feilene Anchor gjorde. «Dette bryter med hva kjernekundene var vant til». Som betyr at det ikke var hipsterne og de nye øldrikkerne som sviktet bryggeriet, men den gamle garden. Og at boksingen startet i 2014, som er tre år før Sapporo kjøpte bryggeriet i San Francisco.

Når Sapporo kjøpte Anchor ville de oppdatere produksjonssystemene og pakkeprosessen. «Vi har en ganske ineffektivt bokslinje» sa Keith Greggor, daværende president og CEO i Anchor. «Sapporo vil investere i en mye bedre boksetappemaskin. Vi har også en ganske vanskelig, arbeidskrevende håndtering av flaskene. Automatisk palletering og slike ting, vil bli sett på» sa han etter salget.

Denne innovative og fremoverlente tankegangen fra eierne er kritisert av ansatte pga at den nye flaskelinja tok over et halvt år å få på plass (som antyder at det ikke var ny eier sin feil at det var desperat behov for å skifte ut dårlig eller gammelt utstyr), den var vanskelig å venne seg til (i forhold til det gamle systemet som var mer ‘hands on’), samt at den ble feilmontert slik at bolter ble revet ut av veggene og det tok tid før den ble fikset skikkelig. «Vi gikk fra 500 barrels om dagen, til bare 200 mens jeg jobbet der» forteller tidligere ansatt Nate Dias til Vinepair. «Fuck those robots» avslutter han.
500 barrels om dagen i 2021, når Dias jobbet på Anchor, betyr kun 130 arbeidsdager i året (vanligvis ca 260) for tappere og pakkere, om man vil se litt dypere bak de påståtte tallene. Man tapper ikke mer enn man produserer, roboter eller ei, så nedgang i salg betyr nedgang i produksjon, som betyr nedgang i nødvendigheten for å tappe samme mengde som før.

At Anchor startet med ølbokser lenge før Sapporo tok over eierskapet, endrer ikke det faktum at det er kun Sapporo kritikken er rettet mot. Trolig fordi Anchor Steam kom på boks første gang i 2018. Mesteparten av ‘dampølet’ ble fortsatt tappet og solgt på flaske, men det er lettere å irritere seg over små endringer og klage på ‘innovasjon’ for alle andre, enn å bare fortsette sitt eget liv som før.

Det samme gjelder påstander om at det ikke fantes et salgsteam. At Griffin Group ansatte flere selgere på landsbasis når salget økte, er en sak, men da burde man innse at det også er normalt å kutte i rekkene når salget uteblir.
Sapporo USA sitt salg har økt med over 24% de siste årene, som tilsvarer at det er noen der ute og selger ølet Sapporo USA har i porteføljen. Interessen for Anchor-øl derimot, er ikke slik nostalgikerne tror. Iallefall utenfor California.

For det er mystisk stille rundt forbedringene Sapporo gjorde og ikke minst hva den forrige eieren strevde med.
Sapporo mente de gjorde alt de kunne. Flere ansatte mener eierne gjorde for mye. Og at de ikke gjorde nok.

The Griffin Group
Anchor Brewing hadde en jevn salgsstatistikk rundt tiden Griffin Group tok over i 2010, men etter fall det første året, økte Griffin salget, hvor brorparten var inn mot restauranter og barer, med promotering gjennom sine kanaler (Griffin hadde bla hippe og populære Skyy Vodka i sin portefølje, som åpnet et helt nytt marked for Anchor Brewing sine øl).
Populariteten til amerikansk håndverksøl skjøt virkelig fart på den tiden og salget fulgte deretter for de aller fleste bryggerier. Mange bryggerier vokste astronoimisk under denne perioden.
Oppgradering og modernisering av bryggeriet for å lage andre typer øl, innkjøp av utstyr som enten var manuelt krevende eller ineffektive, samt avgjørelsen og gjennomføringen av å tappe Anchor sin øl på boks, skjedde under Griffin sitt eierskap. Deler av dette er det altså Sapporo som er anklaget og kritisert for å gjøre.

Et samarbeid med baseballaget San Francisco Giants om utvikling av Pier 48, inkludert et nytt bryggeri, ble også forespeilet i 2013 fra Griffin Group sin side. En oppgradering fra 180.000 til 680.000 barrels. Ca. 60 millioner liter øl mer, enn de allerede ikke kunne selge.
Prosjektet skulle først stå ferdig i 2015, så i 2016. Etterhvert viste det seg at økonomien i ideen ikke gikk opp på noen måte for Anchor Brewing co eller Griffin Group. Eierne lovte da å oppgradere bryggeriet på Potrero Hill, med bla ny flaskelinje. Den samme flaskelinjen Sapporo nesten to senere, 6 måneder inn i eierskapet sitt, fikk kritikk for at de ikke innstallerte raskere.

Det er også verdt å merke seg at rundt 2016 så var ‘going rate’ for kjøp av bryggerier i Statene på 1000 dollar per barrel med øl de brygget. Anchor brygget visstnok 135.000 barrels (ca 16 millioner liter øl) det året, men ble solgt for ‘fattige’ $85 millioner. Bare 2,5 ganger mer enn de $33 millionene de hadde i omsetning det året. Noen vil syns det er pussig at et historisk, ærverdig og, skal man tro nostagikerne, ekstremt vellykket bryggeri med verden for sine føtter, blir solgt på billigsalg.

Fra 1965 til 2010 brygget Anchor under ledelse av Fritz Maytag kun ti forskjellige øl. Fra Griffin tok over i 2010 til de solgte til Sapporo i 2017, lanserte de over 30 nye øl, inkludert ‘nymotens’ hazy IPAer, fruktøl, WCIPA, barley wines og pilsner/lagere. Innovasjon og nytenking Sapporo får skylden for å presse gjennom.

Men nye øl har også Sapporo sluppet, og det var de nye eierne som satt opp Anchor sitt taproom, Anchor Public Tap og et pilotbryggeri; The Potrero Project, hvor det har vært over 60 nye, spennende og eksklusive øl som er brygget i pilotbryggeriet og servert kun på APT. Som er et meget populært besøksmål i San Fransisco, med unntak av ansatte ved selve bryggeriet, om historiene fra bartenderne, gjester og ansatte ved bryggeriet der stemmer (de ansatte henger helst på baren Conneticut Yankee).

Ankre fast eller ri på bølgen
Problemet med forsøket på å ‘henge med’ i ølrevolusjonen, var at Anchor sitt bryggeri ikke var bygget for slike typer øl. I tillegg kan vel vi som har drukket endel Anchor-øl opp gjennom, alle innrømme at vi har hatt oksidert og metallisk øl fra bryggeriet. Det er fortsatt ingen mulighet til å unnslippe det faktum at Anchor brukte åpne gjæringskar i bryggeprosessen. Dessverre tillot dette utilsiktede mikrober til å trives til tross for bryggernes iherdige rengjøringsinnsats.

Det var ikke bare bryggeriets sammensetting som var vanskelig, men også bryggeriteknikkene som ble brukt. «Anchor IPA ble født i 2013, rett før jeg kom dit,» fortalte Scott Ungermann, den tidligere bryggmesteren ved Anchor, på podcasten Drink Beer, Think Beer. «Jeg kan ikke gjøre krav på det ølet, men jeg kan fortelle deg at en av tingene jeg skjønte veldig raskt var at vi ikke hadde den rette teknologien til å utføre tørrhumling».
Bryggemetodene de brukte var noe Maytag stort sett hadde oppfunnet selv i begynnelsen. Tørrhumlingen skjedde med det Ungermann karakteriserer som «gigantiske teposer». Med andre ord; hel, fersk humle.

«Og sånn lager man ikke en moderne IPA. Det fungerte ikke», forteller han og fortsetter «Den hadde altfor mye spesialmalt i seg, med altfor kraftig maltbase, samt at humlebitterheten ble kraftig dempet». Et av ølene Anchor under Griffin sin ledelse satset stort på, var ikke en god IPA, med andre ord.

Ølet støvet ned i butikkhyllene og en dårlig IPA blir ikke bedre med tiden. Andre forsøk på å komme inn på trender – som meksikansk pilsner, hazy IPA eller moderne vestkyst-IPA – kom for sent og hadde ofte ikke smakene eller stilen som øldrikkerne ønsket. Ølfolket fant bedre øl og riktigere stiltolkninger andre steder.

I California bor hele 95% av folk innenfor en rekkevidde på 10 miles fra et bryggeri, ifølge California Craft Brewers Association. I San Fransisco derimot, bor man bare noen få kilometer fra hele 25 bryggerier.

«Vi traff ikke de nye øldrikkerne» konkluderer Ungermann.

Støtt ditt lokale bryggeri
Tidligere kunne disse bryggefeilene tilgis, spesielt med tanke på det begrensede antallet bryggerier, som var færre enn 90 i hele USA på et punkt. Med den eksplosive veksten av håndverksøl i USA har imidlertid tilgjengeligheten av førsteklasses brygg økt betraktelig, noe som har ført til en nedgang i toleranse for middelmådighet blant forbrukere.

Det var 9 235 håndverksbryggerier i drift ved slutten av 2022 i USA, fordelt på 1 979 mikrobryggerier, 3 275 bryggeripuber, 3 723 ‘Tap room’ bryggerier og 258 regionale håndverksbryggerier, ifølge Brewers Association.

I Bay Area Brewers Guild er hele 146 bryggerier/bryggeripuber medlemmer, noe som gjør jevn kvalitet til en avgjørende faktor for å overleve i dette konkurranseutsatte landskapet.

I nyere tid har det også dukket opp et mer moderne drikkemønster, muligens påvirket av lokale mat- og drikkeentusiaster, som tar til orde for støtte lokalproduserte mat- og drikkervarer. Det fremstår utdatert, og ute av kontakt med forbrukernes nåværende preferanser, denne ideen om å kjøpe et øl som har blitt transportert på tvers av et kontinent for å bare stå på en hylle på ubestemt tid slik Anchor sin øl har opplevd i årevis.

Det er nok også grunnen til at man ikke lenger ser Anchor sine øl i Norge. De ca tusen flaskene som forsvant fra hyllene i hele 2019 var for det aller meste juleølet deres som solgte i oktober/november. Det vil si at resten av ølene solgte dårligere enn for eksempel Voss Fellesbryggeri som allerede hadde lagt ned i 2018. Vi så aldri de nye etikettene her hjemme da importøren kuttet ut Anchor minst et år før endringene ble gjort. Det var ingen avgjørende faktor her til lands iallefall.

Noen ganger er det alright
Anchor lagde IPAer, inkludert hazy IPAer, samt fruktøl, barley wine og stouts blant annet. Det vil si at de hadde et større spekter enn hva kritikere som mener at de bare hadde ‘gammalt øl’ påstår.

Selv om de ofte kom sent igang i forhold til de fleste andre, kom Anchor med noen ‘nymotens’ øl, men de hadde aldri en ‘wow’-faktor. De var stort sett ‘bra nok’ og ‘helt grei’. De utfordret sjelden nye bryggerier i byen eller andre steder med å levere «helt alright» øl. Spesielt ikke når andre leverer spennende, gode eller knallgode øl.

Unnskyldningene kommer på rekke og rad fra ansatte og tidligere ansatte. Den eneste feilen er Sapporo, men folk i San Francisco forteller en helt annen historie – inkludert tidligere bryggmester Scott Ungermann. Det er for lett, og enkelt, å bare skylde på Sapporo.
Andre bryggerier som bruker pandemien, inflasjon og tøff konkurranse som argument, får en klem og et klapp på skulderen. «Vi drakk kanskje ikke ølet deres nok. Beklager».

Når vi ser på kommentarene her i Norge etter nedleggelsen ser vi at Anchor sine øl, som ikke har vært tilgjengelig i Norge på tre år, nå nesten får en høyere kvalitetsfaktor enn noe annet øl. Vi kjøpte og drakk det bare ikke. Om man da ikke var i California hvor har vært det eneste stedet ølet har solgt relativt godt, men ikke her hjemme. Eller fra Systembolaget.

Over 70% av salget til Anchor var til lokale restauranter og barer som var stengt under pandemien. Hvorfor er dette en gyldig grunn for samtlige andre bryggerier å bruke, mens det er løgn og fanteri fra Sapporo sin side?

Fordi noen har fått med seg noen oppslag om bytte av etiketter og design? To år før det faktisk skjer?


 

 

 

 

Nytt design og etiketter
Det som kommer mest frem som en av de største forklaringene på Anchor sin undergang, eventuelt Sapporo sin dårlige lederstil, er endring av etikettene og designet til bryggeriets 125-års jubileum i 2021. Til og med Anchor sin tidligere etikettdesigner fra 1974 til 2019(!), Jim Stitt, mente etikettene ikke var stygge, bare annerledes. Og 93-åringen fikk kritikk og hets for å ha støttet eiernes valg. 

Til sammenligning har feks ølet Mathilda fra Goose Island forandret etikett og design minst 8 ganger, men har ikke sett synkende salgstall i 11 år før endringene, slik Anchor sine flasker og bokser hadde sett.
Ei heller har hverken Mathilda eller Goose Island et snitt på 15% dårligere salg hvert år i detaljhandelen siden 2015.

Ironisk nok, pga oppmerksomheten rundt endringene, økte salget på Anchor sine øl for første gang på mange år. Ikke at historiene rundt designendringen forteller den siden av saken.
Røverhistorien går på at folk ikke kjøpte ølet pga etikettene, mens sannheten er at oppstyret rundt etikettene fikk enda flere til å kjøpe, for så å ‘aldri’ kjøpe igjen. 

Anchor er heller ikke i nærheten av å ha et ledende øl innenfor noen sjanger hos idrettslagene 49’ers, Giants eller Warriors sine stadioner heller. AT&T stadium (tilhørende baseballlaget Giants) serverer sågar cask-øl, men dette er fra Sierra Nevada, Russian River og Dogfish Head, hvor de to førstnevnte faktisk har hatt hjelp fra Fritz Maytag for å lage sine cask-øl. 49’ers sin Levi’s stadium (Santa Rosa) har over 1000 tappekraner, og 54 forskjellige øl å velge mellom, men allikevel er det kun 8 tappekraner tilegnet Anchor Steam og deres pilsner.

 

 

 

 

 

Synkende tall

I sin uttalelse peker Anchor/Sapporo på «utfordrende økonomiske forhold og en nedgang i salget siden 2016». Salgssituasjonen har tatt en alvorlig vending i det siste, med ferske data fra markedsundersøkelsesselskapet Circana som avslører at Anchor Steam solgte like mye nasjonalt som feks Lawson’s Little Sip IPA i samme periode, selv om Lawson’s kun har begrenset regional distribusjon (49 mot 1 stat).

Anchor genererte et driftsunderskudd på 12 millioner dollar i 2020, etterfulgt av et tap på over 9 millioner dollar i 2021 og 2022. Om Sapporo elsket Anchors øl og ansatte eller ikke, likte de uansett ikke hva merkevaren gjorde med bunnlinjen deres. I en skriftlig uttalelse sa Sapporo at de tar et tap på 6 milliarder japanske yen (ved en valutakurs på 140 per dollar) eller 43 millioner dollar relatert til nedleggelsen. Sapporo har «i årevis» forsøkt å kvitte seg med Anchor Brewing co, uten at det har vært interesse fra investorer om å ta over det historiske bryggeriet.


«Sapporo kjørte Anchor i dass»

Griffin Group rapporterte om store svingninger når de drev Anchor mellom 2010 og 2017.
Når de kjøpte ut Maytag, falt produksjonen fra 110.000 barrels (ca 13 mill liter) til 90.000 barrels (10,5 mill liter) i 2010.
2013 brygget de 15,6 millioner liter øl, som tilsvarer 74% kapasitet. Når Sapporo tok over var kapasiteten nede mellom 55 og 60% (ca 12 mill liter) ifølge Keith Greggor, daværende president og CEO i Anchor.

Produksjonen under Sapporo USAs ledelse falt hvert annet år med unntak av 2021 – året da denne skandalen med design og etikett inntraff – da volumet økte med hele 45%, til 72.500 fat (8,5 mill liter), det høyeste produksjonen på tre år, siden de 90.000 fatene (10,5 mill liter) produsert i 2018, ifølge Brewers Associations New Brewer Magazine. I 2022 falt Anchors volum igjen med 10%, til 65 000 barrels, som tilsvarer 7,6 millioner liter (San Diego Union Tribune melder om at fallet er helt nede på 35.000 barrels, som er akkurat over 4 mill liter).

Anchor Brewing co. har aldri solgt mer enn 23% av sitt flaske- og boksøl utenfor California, et tall som toppet seg under pandemien i 2020.
Senest i 2022 var minst 82% av ‘packaged beer’ salget sporet til utsalg i den solrike staten alene. Det betyr at den lokale fanbasen har stått for ca 80% av butikksalget gjennom alle år.
Som tyder på at den synkende trenden i innkjøp av Anchor sine øl har proporsjonalt falt lokalt, som nasjonalt.

89% av deres Tropical IPA er solgt innenfor Californias grenser. Tilnærmet lik alt av Crisp Pilsner er solgt i The Golden State. Det eneste ølet som gjør et annet utslag fra deres portefølje er Anchor Christmas Ale hvor hele 67% er solgt utenfor California, ifølge Circana, et firma som driver med markedsundersøkelser. Da er det også greit å legge til at Sightlines+ kom nyling med en undersøkelse som viser at California er blant de vanskeligste statene å få solgt senhøst- og vintersesongrelaterte ølstiler.

Det er alltid synd når et bryggeri må legge ned, men noen bryggerier er det ekstra vemodig pga deres historie og betydning for bryggeribransjen og oss øldrikkere.

Få varemerker har vart så lenge som Anchor gjorde i sin bransje. Legenden vil sannsynligvis vokse etter at den siste tanken er tømt. Men Anchor Brewing company ble offer for egen suksess når de ikke greide å holde følge med endringene i landskapet.

Man kan kanskje si at dampen gikk ut av bryggeriet.

 

 

Ukens norske håndverksøl: Birra del Famoso fra Beer Flag

$
0
0

Beer Flag
Birra del Famoso
Pilsner 4,8% 0,33l kr 27,40

Farge: Klar, gyllen med friskt, hvitt skum

Aroma: Lyst malt, høy, sitrus, noe krydderier og florale toner

Smaker: Ren og fin pilsner. Lett søtlig og frisk maltbase, med en enkel, floral bitterhet fra humletypene.
Velbalanserte toner av lyst malt, anelse sitrus, urter, gress, noe høy, nybakt brød med snev av honningvask og lett blomstrede toner.

 

Importørfirmaet Spivi tok kontakt med bryggmester Matt Thomas hos Beer Flag i Oslo, da de ville lage en øl som passet til Fernet Branca. De ville originalt ha en pilsner med hint av jordbær, da bæret passer godt til de 27 urtene som er i Bernadino Branca sin likør fra 1845.

Sammen lekte de seg frem til en pilsner med sitt mer spesielle humletyper for å fremme egenskapene i Fernet. Det er brukt Monroe, Calista, Mandarina Bavaria og Barbere Rouge humler og det er en morsom greie når de funker såpass bra sammen.

Under 30-lappen for en håndverkspilsner er heller ikke en ublu pris, men man stiller seg noe spørrende til alkoholprosenten på 4,8%.
Grensen for butikkstyrke går riktignok på 4,7%, men her har man også et slingringsmonn man skal holde seg innafor, slik at Birra Del Famoso kunne gått som 4,7% og blitt solgt i dagligvaren. Nå kommer det ekstra alkoholavgift på 4,95 per liter for 0,1%.
Om man ville ha et poløl, hvorfor da ikke banke til med minst 5,2%, men gjerne rundt 6%? Det ville greit nok sparke litt mer, men også hatt større sødme, dybde og fremhevet humlene sine særegne karakter enda klarere.
Men god pils til en god Fernet, det er det.

Ølportalen tester BBQ-krydder på ølboks

$
0
0

Nå har det jo seg slik i dette landet, at grillværet ikke alltid er slik vi skulle ønske. Sommeren forsvant litt for fort med ferie og uvær for de fleste, men spesielt for Ølportalens kokketunge redaksjon. Da var det bare å sende grillklypa videre.
Ølportalens grillkorrespondent; Per-Arne Hellarvik -kjent for mange som øldommer og tidligere styremedlem i Norbrygg- lot seg ikke stoppe av Tor med hammer’n eller Hans med uværet og gir oss litt innsyn i disse krydderblandingene på ølbokser fra ølkrydder.no.

Ølportalen har tidligere også skrevet om disse ølboksene


Hickory Coffee BBQ Rub


Aroma

  • Røyk
  • Brent malt
  • Espresso
  • Halm

Smak (En knivsodd)

  • Chili
  • Gress
  • Kaffe
  • Brent malt
  • Salt
  • Sitrus
  • En udefinerbar sødme

Denne blir teste på en Txogitxu Entrecote. Jeg tror den kraftige smaken og fettet på dette kjøttstykket vil være glimrende med det kraftige smaksbildet på denne rubben. Definitivt den mest spesielle av disse 4 rubbene.

 

 

Honey Citrus BBQ Rub

 

Aroma

  • Nellik
  • Honning
  • Selleri
  • Lakris

Smak

  • Sitrus
  • Lakris
  • Sødme, muligens honning
  • Løk som bidrar til sødmen tipper jeg
  • Salt
  • Et svakt hint av chili

Denne tror jeg kan passe veldig godt til svin. Tror jeg må teste den på Pork Belly Burnt Ends. Syren og sødmen matcher veldig godt opp mot det fete kjøttet i en svineribbe.

 

Grill Allround BBQ Rub

 

Aroma

  • Paprika
  • Pepper
  • Søtlig

 

Smak

  • Salt
  • Sitrus
  • Paprika
  • Buljong
  • Pepper

Denne var nært opp mot det tradisjonelle grillkrydderet, men uten å bli neddynget av salt. Buljongen var mye mer tydelig. Det var som forskjellen på å spise grandiosa, og spise pizza hos Pizza Studio Tamaki i Tokyo. En mye mer forfinet følelse

 

Jalapenos Guacamole BBQ Rub

 

Aroma

  • Avocado
  • Koriander
  • Tomat
  • Grønn paprika

Smak

  • Chili
  • Pepper
  • Salt
  • Avocado
  • Koriander
  • Grønn paprika

Glad for at jeg tok denne sist. Den var litt futt i. Men det var en helt tydelig aroma av Guacamole. Veldig bra å fange essensen av Guacamole.

 

 

Txogitxu Entrecote med Hickory Coffee og
Ytrefilet Premium av okse med Jalapenos Guacamole

Rubbet den og lot dem ligge 3-4 timer og godgjøre seg. Fyrte opp Kamadoen til ca 100-120°C.
Brukte en form for 3-2-1 og lot dem ligge på indirekte varme til kjernetemperaturen nærmet bikket 50°C.
Så wrappet jeg dem i dobbel alufolie og lot dem hvile til temperaturen på grillen var rundt 250°C.
Deretter lot jeg dem få en kjapp opparbeiding av litt Maillard-reaksjon.

 

Smaksnotater

Kaffen gjorde seg virkelig bra med fettet i Txogitxu entrecoten. Og det var tydelig preg av Hickory-røyksmaken. Veldig bra at det ikke var mye salt, siden jeg er ikke en så stor fan av for mye salt. Salt overdøver mye av de andre spennende smakene som virkelig gjør opplevelsen av måltidet. 

På ytrefileten var den interessante smaken av guacamole mest fremtredende, og det lette preget av chili ga en god varme på smaksbildet. Igjen, utrolig godt gjort å fange smaken av guacamole i et krydder.

Tilbehøret til dette måltidet var hjemmelaget potetsalat, løkringer fra airfryeren og selvfølgelig Imperial Brown Ale fra Nøgne Ø.

 

 

Per-Arne Hellarvik er 50 år. Holder til i Oslo. Jobber som Senior System Administrator.
Ølerfaring: Hjemmebrygger siden 2012. Satt i styret i Norbrygg fra 2014 til 2018. Sertifisert Øldommer fra Norbrygg siden 2016. Vært med å dømt NM i hjemmebrygging i en årrekke. Dømt IKT-NM i hjemmebrygging. Veldig ivrig hobbykokk, med en glødende interesse for smak. Mener bestemt at hvis du ikke liker øl, så er det fordi du ikke har smakt det øllet du liker.

 

Viewing all 122 articles
Browse latest View live